Μειώθηκε το ιαπωνικό ΑΕΠ κατά το δ΄ τρίμηνο του 2015

Μειώθηκε το ιαπωνικό ΑΕΠ κατά το δ΄ τρίμηνο του 2015

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συρρικνώθηκε η ιαπωνική οικονομία κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2015, αυξάνοντας τις πιέσεις της κυβέρνησης του Σίνζο Αμπε, σε μια δυσμενή συγκυρία για όλο τον κόσμο, εξαιτίας της επιβράδυνσης της Κίνας και των μεγάλων αναταράξεων στις διεθνείς αγορές. Η υποχώρηση της ζήτησης, μαζί με τη μείωση των επενδύσεων διαδραμάτισαν τον μεγαλύτερο ρόλο στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Ιαπωνίας.

Η υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το δ΄ τρίμηνο του 2015 από το γ΄ τρίμηνο και κατά 1,4% σε ετήσια βάση θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία δυσχεραίνουν την αποστολή του κ. Αμπε. Η μεγάλη αποστροφή του επενδυτικού κινδύνου από τις αρχές του 2016 ωθεί τα κεφάλαια σε παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια, όπως είναι το γεν. Η άνοδος του ιαπωνικού νομίσματος δυσκολεύει την ενίσχυση των τιμών στην εγχώρια οικονομία και πλήττει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, οι οποίες παρουσίασαν ετήσια πτώση 8% τον Δεκέμβριο, αφού είχαν υποχωρήσει κατά 3,3% τον Νοέμβριο. Η ιαπωνική οικονομία είναι εξαρτημένη από τις εξαγωγές. Κάθε μία ποσοστιαία μονάδα αύξησης του ΑΕΠ οφείλεται κατά 0,5% με 0,7% στις εξαγωγές της.

Μετά τις τελευταίες εκλογές, τον Δεκέμβριο του 2013, ο κ. Αμπε έθεσε σε εφαρμογή την οικονομική πολιτική των «Αμπενόμικς», βασιζόμενη στα τρία τόξα, δηλαδή τη νομισματική πολιτική, τη δημοσιονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις. Η επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, έχει κατ’ επανάληψη τονίσει πως θα εξαντλήσει κάθε μέσο για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού που κυριαρχεί στην οικονομία εδώ και μια 20ετία και την ενίσχυση των τιμών κοντά στο 2%. Αναλυτές της αγοράς, ωστόσο, θεωρούν πως η συνολική εικόνα της οικονομίας, πέραν των επιδόσεων του δ΄ τριμήνου, είναι θετική, καθώς η Ιαπωνία διαθέτει τις βάσεις για να ανακάμψει δυναμικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή