Οι αγορές προεξοφλούν νέα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ τον Μάρτιο

Οι αγορές προεξοφλούν νέα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ τον Μάρτιο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι επενδυτές αναμένουν από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, να δρομολογήσει πρόσθετα μέτρα στήριξης στη συνεδρίαση του Μαρτίου και να μην τους απογοητεύσει ξανά, όπως συνέβη τον Δεκέμβριο. Η συνεδρίαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου και οι αγορές προεξοφλούν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, έτσι όπως φαίνεται από την πτώση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Τα κρατικά ομόλογα που έχουν αποδόσεις κάτω από -0,3% έχουν αυξηθεί συνολικά σε 1,22 τρισ. ευρώ από την τελευταία συνεδρίαση στις 21 Ιανουαρίου. Τα συγκεκριμένα ομόλογα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μόνον εάν μειωθεί το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες σε χαμηλότερο ποσοστό από το -0,3%. Στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, ο κ. Ντράγκι έστειλε το σαφές μήνυμα ότι πρόκειται να δρομολογηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η συνεχής πτώση των τιμών του πετρελαίου και η αναταραχή στις αγορές μπορεί να παροτρύνουν την ΕΚΤ να υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα. «Οι αγορές έχουν πεισθεί πως η ΕΚΤ θα κάνει περισσότερα τον Μάρτιο και έτσι εξηγείται η αύξηση της διαπραγμάτευσης κρατικών ομολόγων με απόδοση χαμηλότερη του επιτοκίου αποδοχής στο -0,3%», δηλώνει ο Πίτερ Τσάγουελ, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στη Mizuno International του Λονδίνου. Οι επενδυτές πιστεύουν πως θα μειωθεί το επιτόκιο αποδοχής κατά 10 μονάδες βάσης.

Λίγο πριν από την –απογοητευτική, όπως διαπιστώθηκε– συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης είχαν υποχωρήσει ξανά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, διότι οι επενδυτές είχαν λανθασμένα προεξοφλήσει μια γενναιόδωρη επέκταση της νομισματικής πολιτικής. Τελικά, η μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από το -0,2% στο -0,3% και η παράταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων κατά ένα εξάμηνο μόνο πυροδότησαν την άνοδο του κόστους δανεισμού για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Εκείνη την ημέρα, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από 2011, αντικατοπτρίζοντας την απογοήτευση των αγορών.

Οπως διαφαίνεται από τις θέσεις στην προθεσμιακή αγορά, η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης είναι, σχεδόν, βέβαιη στις 10 Μαρτίου. Εάν, υποθετικά, πραγματοποιούνταν σήμερα αυτή η μείωση, τότε θα εντάσσονταν αυτόματα κρατικά ομόλογα 357 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα της ΕΚΤ. Στόχος του προγράμματος της ΕΚΤ είναι να ενισχυθούν οι τιμές και η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη.

«Οι αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα αδιάλλακτοι», δήλωσε ο Μαρκ Ντόουνιγκ, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην BlueBay Asset Management, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 60 δισ. δολαρίων. «Δεν έχουν ανταποκριθεί με αμεσότητα και ταχύτητα για να επιτύχουν την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Θα είναι πολύ δύσκολο για τον Ντράγκι να ικανοποιήσει τις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών. Ο κ. Ντόουνιγκ θα συμπεριλάβει ομόλογα από την περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Οι αποδόσεις των διετών γερμανικών ομολόγων, οι οποίες διολίσθησαν στο -0,557% την 11η Φεβρουαρίου, κυμάνθηκαν μέσα στην εβδομάδα στο -0,51%, συνεχίζοντας να διαπραγματεύονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Παρομοίως, οι αποδόσεις των γαλλικών, ισπανικών και βελγικών ομολόγων έχουν, επίσης, υποχωρήσει κάτω από το μηδέν.

Το επιτόκιο overnight στη διατραπεζική αγορά (Eonia) ακολουθεί μια σταθερά πτωτική πορεία λόγω των σεναρίων που θέλουν την ΕΚΤ να προχωρεί σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ενώ στην προθεσμιακή αγορά αντανακλάται η προσδοκία για μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες κατά δέκα μονάδες βάσης τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή