Το σχέδιο «διάσωσης» της Anglo American

Το σχέδιο «διάσωσης» της Anglo American

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δυσχερή θέση βρίσκονται οι όμιλοι πρώτων υλών και εξόρυξης, εξαιτίας της ραγδαίας υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου και της κάμψης της ζήτησης των πρώτων υλών εν γένει, η οποία τους αναγκάζει να αναδιπλωθούν και να προχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων τους.

Ο διεθνούς βεληνεκούς κολοσσός της Anglo American, με ορυχεία και δραστηριότητες από τη Νότια Αφρική ώς τον Καναδά, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πλατίνας, επισπεύδει τα σχέδιά του για απόσυρση από το πεδίο των σιδηρομεταλλευμάτων και του γαιάνθρακα, αφότου εμφάνισε για τέταρτη διαδοχική χρονιά ζημίες.

Επιπροσθέτως, η εταιρεία είναι η πρώτη από τις μείζονες εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου της οποίας τα ομόλογα κατετάγησαν στην κατηγορία των «σκουπιδιών» από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Το 2015 είχε διπλάσιες ζημίες από τις αντίστοιχες του 2014 λόγω της πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων, γεγονός που δημιούργησε ακόμα ισχυρότερες πιέσεις στον ισολογισμό της Anglo American, ο οποίος ήδη είχε ένα επαχθές χρέος 12,9 δισ. δολ. Στόχος της είναι να αναδιοργανωθεί δίνοντας έμφαση στα καλύτερα ορυχεία της, τα οποία παράγουν διαμάντια, πλατίνα και χαλκό, και παράλληλα να αποσυρθεί από δευτερεύουσες δραστηριότητες. Με την πώληση των δευτερευόντων ορυχείων, που ισοδυναμούν με το 60% των περιουσιακών της στοιχείων, αναμένει να συγκεντρώσει 4 δισ. δολ. και να περιορίσει το καθαρό χρέος της σε επίπεδα κάτω των 10 δισ. δολ. το τρέχον έτος. «Σαφώς και βρισκόμαστε υπό πίεση, εφόσον έχουμε επωμιστεί τόσο υψηλό χρέος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Anglo American, Μαρκ Κατίφανι. «Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία επιστροφής στις ρίζες μας, επανοικοδομώντας τη βάση μας και διασφαλίζοντας πως είμαστε σε καλή κατάσταση για τα επόμενά μας βήματα στο μέλλον».

Ο όμιλος, με ορυχεία σε όλο τον κόσμο που παράγουν από διαμάντια μέχρι σιδηρομεταλλεύματα και νικέλιο, απώλεσε το 75% της χρηματιστηριακής αξίας το 2015 λόγω καθίζησης των τιμών των μετάλλων σε ναδίρ εξαετίας. Σήμερα μεταφέρει τα κεντρικά του γραφεία από το Γιοχάνεσμπουργκ στο Λονδίνο για να συστεγαστούν μαζί με τα κεντρικά των αδαμαντωρυχείων De Beers, που κατέχει, ενώ περικόπτει δραστικότατα το προσωπικό του στους 50.000 υπαλλήλους, όταν το 2015 απασχολούσε τους τριπλάσιους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή