Πέτυχε την ανάκαμψη, αλλά μάλλον θα χάσει την αυτοδυναμία

Πέτυχε την ανάκαμψη, αλλά μάλλον θα χάσει την αυτοδυναμία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διάρκεια μιας λαμπρής εκδήλωσης στο Δουβλίνο, στόχος της οποίας ήταν να προωθηθεί το σχέδιο του ιρλανδικού κυβερνητικού συνασπισμού για την ενίσχυση της απασχόλησης, η κ. Λορέιν Ο’ Κόνορ στεκόταν στο πλευρό του πρωθυπουργού Εντα Κένι και παρουσιάστηκε ως ζωντανό παράδειγμα του πόσο επιτυχημένη είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει την ανεργία. Υπήρξε μόνο ένα πρόβλημα: Η κ. Ο’ Κόνορ, η οποία εργάζεται εδώ και ένα χρόνο, έχοντας αποφοιτήσει από εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση, το οποίο περιγράφει ως «πραγματικά καλό», είπε ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει το Fine Gael, το κόμμα του κ. Κένι, στις επόμενες εκλογές. Η κυβέρνηση απλώς κάνει το καθήκον της βοηθώντας τους ανέργους, είχε επισημάνει η κ. Ο’ Κόνορ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από ένα μήνα. Η κ. Ο’ Κόνορ, η οποία ψήφιζε ανέκαθεν υπέρ του κόμματος Sinn Fein, το οποίο τάσσεται κατά της λιτότητας, σκοπεύει να κάνει το ίδιο και στις επόμενες εκλογές. «Το Sinn Fein θα είχε διαχειριστεί την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο, που δεν θα έστρεφε τον λαό εναντίον του», λέει η κ. Ο’ Κόνορ. Οι βουλευτικές εκλογές της Ιρλανδίας θα διεξαχθούν στις 26 Φεβρουαρίου.

Η περίπτωση της κ. Ο’ Κόνορ αναδεικνύει ένα ευρύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κ. Κένι. Ενώ είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως, πολλοί από τους ψηφοφόρους θεωρούν ότι τα εύσημα γι’ αυτό δεν πρέπει να αποδοθούν στην κυβέρνηση, ή ότι οι καρποί της οικονομικής ανάκαμψης δεν μοιράζονται ακριβοδίκαια. Αν και το πιθανότερο είναι ότι νικητής των εκλογών θα αναδειχθεί ο κ. Κένι, η κυβέρνησή του θα χάσει την πλειοψηφία που απολαμβάνει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι, η Ιρλανδία να εκτεθεί στον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας, όπως συμβαίνει με την Πορτογαλία. Η κυβέρνηση τα «κατάφερε περίφημα» σώζοντας την οικονομία, λέει ο κ. Τόνι Σμούρφιτ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Smurfit Kappa. Παρ’ όλα αυτά αν κερδίσει τις εκλογές, «θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να κάνουν πιο δίκαιο για όλους το φορολογικό σύστημα. Οι φόροι πρέπει να μειωθούν για συγκεκριμένη μερίδα κόσμου, για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα», προσθέτει. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κ. Κένι, η Ιρλανδία κατέκτησε και πάλι τη θέση που κατείχε παλαιότερα μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών της Ευρωζώνης –η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2015 ανέρχεται περίπου στο 7%– αφότου είχε απειληθεί με οικονομική κατάρρευση μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εκτοτε, η ανεργία έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό και εταιρείες όπως η Twitter και η Google προσλαμβάνουν προσωπικό στην Ιρλανδία. Πάντως, ο κυβερνητικός συνασπισμός των Fine Gael – Εργατικών αναμένεται να αποσπάσει το 36% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Red C, που είχε δημοσιευτεί στις 14 Φεβρουαρίου. Μια εβδομάδα νωρίτερα, τα δύο κόμματα συγκέντρωναν το 41% των ψήφων, ενώ στις εκλογές του 2011 είχαν αποσπάσει το 55%.

Η πτώση της δύναμής του στις δημοσκοπήσεις αντανακλά «γενικότερη απογοήτευση από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, κάτι που βλέπουμε σε πολλές χώρες», εξηγεί ο κ. Εοϊν Φάχι, επικεφαλής οικονομολόγος της Kleinwort Banson Investors με έδρα το Δουβλίνο. Προκειμένου να κερδίσει την πλειοψηφία, ο κυβερνητικός συνασπισμός πρέπει να συγκεντρώσει περίπου το 44% των ψήφων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαστεί να βασιστεί σε ανεξάρτητους βουλευτές ή σε μικρότερα κόμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή