Στην προεκλογική ατζέντα των ΗΠΑ ο κατώτατος μισθός

Στην προεκλογική ατζέντα των ΗΠΑ ο κατώτατος μισθός

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η κ. Χίλαρι Κλίντον έχει ορίσει με ευφράδεια τα εργατικά δικαιώματα ως ανθρώπινα δικαιώματα. Θα μπορούσε να τα υπερασπιστεί και τα δύο πιο δυναμικά εάν υποστήριζε την αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα.

Μέχρι σήμερα η κ. Κλίντον έχει προτείνει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 12 δολάρια την ώρα από το ισχύον επίπεδο των 7,25 δολαρίων την ώρα. Ο κ. Μπέρνι Σάντερς (σ.σ. έτερος διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος από την πλευρά των Δημοκρατικών) ασκεί πίεση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα. Σύμφωνα με τους δύο πολιτικούς, η αύξηση θα πρέπει να υιοθετηθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια πέντε ετών, πράγμα που σημαίνει ότι το νωρίτερο είναι το 2022. Λογικοί άνθρωποι μπορούν να διαφωνήσουν για το ποιο θα ήταν το ιδανικό επίπεδο του κατώτατου μισθού. Ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, όσο πιο πολλά χρόνια περάσουν μέχρι να φτάσουμε στον νέο μισθό, τόσο υψηλότερος θα πρέπει να είναι αυτός, γεγονός που από μόνο του δικαιολογεί την πιο γενναιόδωρη πρόταση του κ. Σάντερς. Η κ. Κλίντον έχει υποστηρίξει ότι τα 15 δολάρια ίσως να είναι υπερβολικά πολλά για ορισμένες πολιτείες. Δεν υπάρχουν στοιχεία με τα οποία θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ή να αντιταχθεί σε αυτή την πρόταση. Υπάρχουν σοβαρές εμπειρικές ενδείξεις πως η λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού δεν πλήττει την απασχόληση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εξίσου δυνατά στοιχεία για τις επιπτώσεις μιας μεγάλης αύξησης, κυρίως διότι δεν έχουν σημειωθεί πολλές, ούτε στις ΗΠΑ ούτε διεθνώς.

Η πρόταση της κ. Κλίντον για αύξηση στα 12 δολάρια την ώρα δεν συμβαδίζει με το πρόγραμμά της για αύξηση των απολαβών της μεσαίας τάξης. Με βάση ιστορικά δεδομένα ένας καλός κατώτατος μισθός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ο μισός από τον μέσο μισθό του μέσου εργάτη, δηλαδή σήμερα στα 21 δολάρια την ώρα. Οπότε, αν λάβουμε υπόψη μας το σχέδιο της κ. Κλίντον για αύξησή του, τότε τα 15 δολάρια την ώρα για κατώτατο ομοσπονδιακό μισθό το 2022 αποτελούν λογικό στόχο. Αντί όμως η κ. Κλίντον να ασπαστεί τον στόχο των 15 δολαρίων την ώρα, εξακολουθεί να προωθεί την αύξηση στα 12 δολάρια, λέγοντας ότι οι πολιτείες θα μπορούσαν να ορίσουν τον δικό τους υψηλότερο κατώτατο μισθό. Ωστόσο το επιχείρημα δεν είναι δυνατό, διότι η εμπειρία δείχνει πως αν δεν έχει οριστεί ένας καλός κατώτατος μισθός, οι κατώτατοι μισθοί που ορίζουν οι πολιτείες τείνουν επίσης να μην είναι επαρκείς (σ.σ. μια πολιτεία μπορεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό σε σχέση με το ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά όχι να τον μειώσει). Σήμερα, 21 πολιτείες εξακολουθούν να μην έχουν κατώτατους μισθούς πάνω από το ομοσπονδιακό επίπεδο. Από τις 29 που το έχουν κάνει, καμία δεν έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό αρκετά ώστε να καλύπτει αυτός τις βασικές δαπάνες διαβίωσης ενός εργαζομένου. Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι με τη στάση που τηρεί η κ. Κλίντον δεν αντιλαμβάνεται ότι προκύπτουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι εάν διατηρηθεί ο κατώτατος μισθός σε υπερβολικά χαμηλό επίπεδο από το να οριστεί σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο. Ενας από τους λόγους για τους οποίους σήμερα ένας στους τρεις Αμερικανούς ζει κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας είναι ότι πολλές δουλειές στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποφέρουν επαρκή χρήματα για να ζήσει κανείς. Πράγμα που οφείλεται, εν μέρει, στη σταθερή διάβρωση του κατώτατου μισθού – παρά το γεγονός ότι έχουν ενισχυθεί η παραγωγικότητα, τα εταιρικά κέρδη και ο μισθός των υψηλόβαθμων στελεχών. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 δολάρια την ώρα –ή μόλις σε 24 χιλιάδες δολάρια τον χρόνο για πλήρη απασχόληση– θα συνέχιζε αυτήν τη δυναμική. Ακόμη και αν αυξηθεί ο μισθός στα 15 δολάρια την ώρα, σε ετήσια βάση οι απολαβές ανέρχονται μόνο σε 31 χιλιάδες δολάρια.

Δεν υπάρχουν οικονομικής φύσης εμπόδια προκειμένου να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 15 δολάρια την ώρα. Τα εμπόδια είναι η εσφαλμένη διστακτικότητα και η πολιτική δειλία. Οσο συντομότερα τα υπερβεί η κ. Κλίντον, τόσο ισχυρότερη θα γίνει η υποψηφιότητά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή