Η Αργεντινή χορεύει… ταγκό με τους πιστωτές

Η Αργεντινή χορεύει… ταγκό με τους πιστωτές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ένα βήμα προς την τελική διευθέτηση της μακροχρόνιας διένεξής της με όσους ομολογιούχους της δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους της έκανε η Αργεντινή, δύο εβδομάδες αφότου συμφώνησε με δύο εκ των έξι funds που διεκδικούν την αποπληρωμή των ομολόγων τους στο ακέραιο. Σύμφωνα με τον μεσολαβητή Ντάνιελ Πόλακ, το Μπουένος Αϊρες κατέληξε σε συμφωνία με ακόμη μία ομάδα πιστωτών που είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ συνεχίζονται οι επαφές με όσα funds δεν έχουν συμφωνήσει.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθούν προτού παρέλθουν αρκετές εβδομάδες. Ο Τζέισον Τζβάιχ, νομικός σύμβουλος που εκπροσωπεί τη συγκεκριμένη ομάδα ομολογιούχων, δήλωσε πως οι εν λόγω ομολογιούχοι είχαν προβάλει αίτημα για την πληρωμή αρχικού ποσού ύψους 28 εκατ. δολαρίων συν τους τόκους.

Οπως διευκρίνισε ο μεσολαβητής Πόλακ, όρος για τη συμφωνία είναι να αποδείξει κάθε ομολογιούχος πως έχει κρατήσει στην κατοχή του τα ομόλογα της Αργεντινής από το 2006, οπότε κατατέθηκε η προσφυγή, μέχρι σήμερα. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Αργεντινής εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη τελικής λύσης στη μακροχρόνια δικαστική διαμάχη του Μπουένος Αϊρες με τους πιστωτές του, τονίζοντας ότι η τελευταία συμφωνία «καταδεικνύει πως όλο και περισσότεροι ομολογιούχοι δέχονται την προσφορά μας».

Προσέθεσε, πάντως, πως η τελική λύση δεν εξαρτάται μόνον από την Αργεντινή, σε μια προφανή αναφορά στα δύο ισχυρότερα funds που ηγήθηκαν του δικαστικού αγώνα κατά του Μπουένος Άιρες: τα Aurelius Capital Management και Elliott Capital Management με τα οποία συνεχίζονται οι επαφές. Παράλληλα, πάντως, η Αργεντινή ζήτησε προ ημερών από τον Αμερικανό δικαστή που εποπτεύει την υπόθεση, Τόμας Γκρίεζα, να ανακαλέσει απόφασή του με την οποία απαγορεύει στο Μπουένος Αϊρες να πουλήσει χρέος του στο εξωτερικό. Η προσέγγιση με ομολογιούχους που δεν έχουν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση των ομολόγων τους εντάσσεται στη στρατηγική του νέου προέδρου της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι, που αναδείχθηκε σε νικητή των εκλογών υποσχόμενος τη διευθέτηση του προβλήματος του χρέους, την επιστροφή της χώρας στην παγκόσμια οικονομία και την οικονομική της ανάκαμψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή