ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για τη διεθνή οικονομία

19s26provleoosa

Σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία το τρέχον και το επόμενο έτος προχώρησε ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τις κυβερνήσεις να κινηθούν άμεσα και να λάβουν μέτρα επειγόντως. Ειδάλλως η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα παραμείνει ανέφικτος στόχος. Τα σχετικά αναφέρονται στην εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ περί οικονομικών προοπτικών σε συνθήκες επιβράδυνσης των αναδυόμενων οικονομιών και πολύ ήπιας ανάκαμψης των ανεπτυγμένων οικονομιών. Ειδικότερα, ο διεθνής οργανισμός προειδοποίησε τη Γερμανία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ για ενδεχόμενη επιβράδυνση της αναπτυξιακής τους πορείας, ενώ επέστησε την προσοχή στις αναδυόμενες σχετικά με τους κινδύνους που πηγάζουν από τη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

Εκτιμήσεις

Η διεθνής οικονομία αναμένεται να εμφανίσει σχεδόν τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης τόσο το 2016 όσο και το 2017, ο οποίος ρυθμός θα είναι και ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε ετών στο 3% και 3,3% εν συγκρίσει με το 3,3% και το 3,6%, αντίστοιχα, της προηγούμενης έκθεσης του ΟΟΣΑ τον Νοέμβριο. Οι επενδύσεις καθώς και το διεθνές εμπόριο αναμένεται να κινηθούν σε υποτονικά επίπεδα, ενώ η ζήτηση θα παραμείνει εξασθενημένη, οδηγώντας σε χαμηλό πληθωρισμό. Αντίστοιχα, υπό το πρίσμα αυτό θα υπάρξει ανεπαρκής αύξηση στους μισθούς και τόνωση της απασχόλησης. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων είναι ευρείας κλίμακας και διαχέεται στις ανεπτυγμένες και τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, ενώ ο σημαντικότερος αντίκτυπος αναμένεται, κατά τον ΟΟΣΑ, να υπάρξει στην Ευρωζώνη, στις ΗΠΑ και στις οικονομίες που βασίζονται σε εξαγωγές εμπορευμάτων, όπως η Βραζιλία και ο Καναδάς.

Αναφερόμενος ακόμη ο διεθνής οργανισμός στον τραπεζικό τομέα, επισήμανε πως οι κίνδυνοι από την αστάθειά του είναι μεγάλοι, όπως έγινε εμφανές στην πρόσφατη κάμψη των τιμών μετοχών και των ομολόγων σε διεθνές πεδίο. Σε ορισμένες δε αναδυόμενες οικονομίες, η απειλή προέρχεται από τις ευμετάβλητες εκροές κεφαλαίων και τις συνέπειες του υψηλού εσωτερικού χρέους. «Οι προοπτικές ανάπτυξης στην πράξη φαίνεται να είναι αμετάβλητες, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά και οι δείκτες υποδηλώνουν πιο αργή ανάπτυξη στις μεγάλες οικονομίες, ανεξαρτήτως της τόνωσης από το φθηνό πετρέλαιο και τα χαμηλά επιτόκια», υπογραμμίζει η ανώτατη οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Κάθριν Μαν. «Με δεδομένες τις προς τα κάτω πιέσεις λόγω αστάθειας στον χρηματοπιστωτικό τομέα και διόγκωσης του χρέους της αγοράς των αναδυόμενων οικονομιών, απαιτείται συντονισμένη δράση και μάλιστα επειγόντως, η οποία εστιάζεται στην ευρύτερη χρήση διαρθρωτικών και δημοσιονομικών πολιτικών, ώστε να ενδυναμωθεί η ανάπτυξη και να περιοριστούν οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι».

Στην περίπτωση της Ευρωζώνης, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό 1,4% το τρέχον έτος και 1,7% το επόμενο, ενώ ειδικά η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της, εκτιμάται πως θα αναπτυχθεί κατά 1,3% φέτος και 1,7% το 2017. Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, θα έχει ρυθμούς 1,2% και 1,5% αντίστοιχα, ενώ η Ιταλία, η τρίτη οικονομία στην Ευρωζώνη, θα «τρέξει» με 1% φέτος και 1,4% του χρόνου. Οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν 2% και 2,2%, η Βρετανία 2,1% και 2%, όταν ο Καναδάς θα «τρέξει» με 1,4% το 2016 και 2,2% το 2017. Η Ιαπωνία θα δει την οικονομία της να αναπτύσσεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, κατά 0,8% το τρέχον έτος και 0,6% το 2017. Στην περίπτωση της Κίνας, τέλος, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά πως θα εξακολουθήσει να υπάρχει ο επαναπροσδιορισμός της οικονομίας της την περίοδο 2016-2017, δηλαδή η μετατόπιση του κέντρου βάρους από τη μεταποίηση στις υπηρεσίες. Φέτος προβλέπεται ρυθμός 6,5% και του χρόνου ανάπτυξη 6,2%.