Πρόγραμμα 11,7 δισ. δολ. από Ρωσία για στήριξη της οικονομίας

Πρόγραμμα 11,7 δισ. δολ. από Ρωσία για στήριξη της οικονομίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχειρώντας να αναθερμάνει την οικονομία, που έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, και ενώ θεωρεί πιθανή τη μείωση της παραγωγής ρωσικού πετρελαίου έως και κατά 14% την επόμενη δεκαετία, η ρωσική κυβέρνηση προωθεί πρόγραμμα τόνωσης της ανάπτυξης ύψους 880 δισ. ρουβλίων, ποσού αντίστοιχου με 11,7 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, τμήμα αυτών των κεφαλαίων προβλέπονται ήδη στον προϋπολογισμό του 2016, αλλά η κυβέρνηση χρειάζεται πρόσθετους πόρους. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ επανέλαβε, πάντως, χθες δέσμευση της κυβέρνησής του να καλύψει φέτος όλες τις υποχρεώσεις του κράτους προς τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τις ασφάλειες υγείας, τα επιδόματα αναπηρίας και άλλες πληρωμές για την κοινωνική ασφάλιση. Απαντώντας, άλλωστε, σε ερώτηση της ρωσικής εφημερίδας Vedomosti, το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας εξέφρασε την εκτίμηση πως η παραγωγή αργού ενδέχεται να περιοριστεί στα 460 εκατ. μετρικούς τόνους (9,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα) μέχρι το 2020, οπότε το περασμένο έτος έφτασε στα 534 εκατ. μετρικούς τόνους την ημέρα.

Οι εκτιμήσεις αυτές, πάντως, απορρέουν από το χειρότερο σενάριο που έχει βασισθεί στην υπόθεση ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε επίπεδα από 31 ώς 33 δολάρια το βαρέλι τη διετία 2016 -2017, για να ανακάμψουν στα 42 δολάρια το βαρέλι γύρω στο 2020. Το σενάριο αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι επιβραδύνεται η ζήτηση από την Κίνα και τις άλλες ασιατικές χώρες, ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα αυξήσουν την προσφορά «μαύρου χρυσού» και οι ΗΠΑ θα επιταχύνουν την παραγωγή σχιστολιθικών υδρογονανθράκων. Σημειωτέον ότι η Ρωσία σχεδίαζε να διατηρήσει την παραγωγή αργού περίπου στους 525 εκατ. μετρικούς τόνους μέχρι το 2035, οπότε σχεδίαζε τους προϋπολογισμούς των επόμενων τριών ετών στη βάση μιας υποθετικής τιμής του πετρελαίου όχι κάτω των 50 δολαρίων το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν, πάντως, όταν, μετά το Ιράν, αποφάσισε και το Ιράκ να προσχωρήσει στη συμφωνία «παγώματος» της παραγωγής που συνήψαν η Ρωσία με τη Σαουδική Αραβία. Την ίδια στιγμή, πάντως, η S&P υποβάθμιζε τη Σαουδική Αραβία, τη Βραζιλία, το Ομάν, το Καζαχστάν και το Μπαχρέιν, επικαλούμενη τις πιέσεις που έχουν υποστεί οι οικονομίες τους εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή