Το ενδεχόμενο Brexit προβληματίζει τη βρετανική κυβέρνηση

Το ενδεχόμενο Brexit προβληματίζει τη βρετανική κυβέρνηση

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου προειδοποιούν πως ένα Brexit θα προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε μια περίοδο που τα λαϊκιστικά κόμματα εκμεταλλεύονται τον προβληματισμό της κοινής γνώμης για τη μεταναστευτική κρίση και τη λιτότητα στην Ευρωζώνη. Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αποκαλύπτει πως ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν έχει εκφράσει την ανησυχία του για τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις ενός Brexit, δηλαδή μιας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ενας από τους φόβους είναι μήπως μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. πυροδοτήσει τάσεις απόσχισης και από κράτη-μέλη, βλάπτοντας τη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της χώρας.

Ενόψει του επίμαχου δημοψηφίσματος τον Ιούνιο, έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις ενός Brexit, δηλαδή της πιθανότητας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., για την ίδια τη χώρα και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να παραμείνει η Bρετανία στην Ευρωπαϊκή Eνωση, εκτιμά ο επενδυτικός κολοσσός Pacific Investment Management (PIMCO). Οι πιθανότητες ενός Brexit προσδιορίζονται στο 40%, αλλά οι βρετανικές αγορές θα υποστούν διακυμάνσεις, ανεξάρτητα από το εάν οι πολίτες της χώρας αποφασίσουν την παραμονή ή την έξοδό τους από την Ε.Ε. Στην εκτίμηση πως οι Βρετανοί δεν θα επιλέξουν την έξοδο της χώρας τους από την Ε.Ε. κατέληξε έρευνα της Credit Suisse, που δημοσιεύτηκε τέλη Ιανουαρίου, προβλέποντας πως οι συνέπειες θα είναι «μακροχρόνιες και δραματικές».

«Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν ένα οριακό αποτέλεσμα με αρκετά μεγάλη αβεβαιότητα», σχολιάζει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της PIMCO Μάικ Αμεϊ. «Υποθέτουμε, ωστόσο, ότι η PIMCO θα παραμείνει στην Ε.Ε.». Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έλαβε την πρωτοβουλία του δημοψηφίσματος, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για να καταλήξουν σε συμφωνία για σειρά μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δεχτεί πιέσεις και από τους Ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι ισχυρίζονται πως η αρχική συμφωνία που είχε παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, και τη χαρακτήρισε «πραγματική πρόοδο», έχει συμβιβαστεί σε διάφορα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό. Εκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εργοδοτών στους κλάδους Μετάλλου, Μηχανουργιών και Τεχνολογίας (CeeMet) καταλήγει πως η αποχώρηση της Βρετανίας θα προκαλέσει μείωση του ΑΕΠ πάνω από 7% την επόμενη 15ετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή