Δύο στις τρεις νέες θέσεις καταλαμβάνονται από γυναίκες στην Ευρώπη

Δύο στις τρεις νέες θέσεις καταλαμβάνονται από γυναίκες στην Ευρώπη

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανεργία πολλές φορές φαίνεται πως έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και αυτό ισχύει ειδικά στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή φαίνεται να αλλάζει σταδιακά παρά την οικονομική κρίση. Στις δε παραδοσιακά βιομηχανικές χώρες, όπως η Γερμανία, οι γυναίκες είναι ξεκάθαρα οι ωφελημένες από τη βελτίωση της απασχόλησης. Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί πως το χάσμα μεταξύ των δυο φύλων στην απασχόληση για την Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 κρατών-μελών δεν είναι άμεσα αντιληπτό με μία πρώτη ματιά.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο το 9% των ανδρών κατά μέσο όρο και το 9,1% των γυναικών βρίσκονταν εκτός παραγωγικής δραστηριότητας στην Ε.Ε. Παρά το γεγονός αυτό, θα μπορούσε κανείς να επισημάνει ότι διαπιστώνονται αξιοσημείωτες διαφορές στις επιμέρους χώρες ξεχωριστά. Η ανεργία των γυναικών είναι σαφώς υψηλότερη από εκείνη των ανδρών στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπου το φαινόμενο αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία ειδικά στην Ισπανία και την Ελλάδα. Εντούτοις, στις χώρες, όπου ο δείκτης της ανεργίας είναι χαμηλός, όπως η Αυστρία, η Βρετανία και η Γερμανία, εκεί δεν είναι πολύ πιθανό να είναι άνεργες οι γυναίκες εν αντιθέσει με τους άνδρες. Αρχής γενομένης από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2009, σε σχεδόν κάθε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι ανά φύλο δείκτες της ανεργίας έχουν μετατοπιστεί προς όφελος των γυναικών.Ειδικότερα, στην Ελλάδα η ανεργία των γυναικών ήταν 2,5 φορές υψηλότερη από την αντίστοιχη των ανδρών πριν από δέκα χρόνια, ενώ σήμερα είναι κατά 1/4 υψηλότερη. Στη Γαλλία το 2001 η ανεργία των γυναικών ήταν κατά το ήμισυ υψηλότερη από εκείνη των ανδρών, ενώ το 2015 είναι πιθανότερο οι άνδρες να βρεθούν εκτός εργασίας και όχι οι γυναίκες.

Οι εργασιακές ευκαιρίες έχουν σαφώς βελτιωθεί για τις γυναίκες στην Ευρώπη, ακόμα κι αν θα πρέπει να γίνουν ορισμένα πράγματα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Σε ένα μεγάλο βαθμό η καλυτέρευση των συνθηκών μπορεί να αποδοθεί στις επαγγελματικές επιλογές των Ευρωπαίων. Πολλές γυναίκες απασχολούνται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, όπως είναι η περίθαλψη ή η εκπαίδευση. Πρόκειται για πεδία της οικονομίας, τα οποία δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως ευπρόσβλητα από τις διακυμάνσεις στην πορεία της οικονομίας. Αντιθέτως, αυτό το οποίο συμβαίνει στην περίπτωση των ανδρών, είναι το ότι συχνά απασχολούνται στη βιομηχανία. Ο κλάδος αυτός είναι πάρα πολύ ευάλωτος στα «σκαμπανεβάσματα» της οικονομίας.

Ακόμα κι αν ο κλάδος της βαριάς βιομηχανίας στη Γερμανία εξακολουθεί να δείχνει εύρωστος, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει πως υπάρχει ζωηρή τάση της οικονομίας να στραφεί προς τον τομέα της παροχής υπηρεσιών.

Αυτή η εξέλιξη είναι έντονα εμφανής στο ότι μία σειρά επιχειρήσεων στον κλάδο της βαριάς βιομηχανίας πλέον παρέχει στους καταναλωτές και τις αντίστοιχες υπηρεσίες, οι οποίες σχετίζονται με τα εκάστοτε προϊόντα τους. Επιπροσθέτως, η προσφυγική κρίση έχει δημιουργήσει νέα ζήτηση για επαγγέλματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από τη δυναμική εκπροσώπηση των γυναικών, όπως είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα δύο συγκριτικά παραδείγματα, τα οποία ακολουθούν, μπορούν να καταδείξουν το πώς οι διαρθρωτικές μεταβολές θέτουν την αγορά εργασίας σε μία περιδίνηση:

• Ειδικότερα, το διάστημα μεταξύ του 2001 και του 2015 ένας σημαντικότατος αριθμός 600.000 θέσεων εργασίας είχε χαθεί για τους άνδρες στη Γερμανία και ένας ανάλογος αριθμός είχε χαθεί και για τις γυναίκες, και,

• Την ίδια περίοδο είχαν δημιουργηθεί 1,6 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, την περίθαλψη και τις κοινωνικές υπηρεσίες, εκ των οποίων τα 1,2 εκατ. και πλέον αφορούσαν τις γυναίκες. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως επί του συνόλου των θέσεων εργασίας, οι οποίες δημιουργήθηκαν το διάστημα 2001-2015 ποσοστό 64% διοχετεύθηκε στις γυναίκες.

* Ο κ. Ηolger Schaefer είναι ανώτατος οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Κολωνίας (ΙW).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή