ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρμεζάνα από… πριονίδι έφαγαν οι Αμερικανοί

parmezana

Υστερα  από καταγγελία που έλαβε, η αμερικανική ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επιθεώρηση στο τυροκομείο της εταιρείας Castle Cheese στην Πενσιλβανία. Εκεί ανακάλυψε ότι η εν λόγω εταιρεία παραποιούσε την 100% αυθεντική παρμεζάνα, που υποστήριζε ότι πουλούσε, με χαμηλής ποιότητας υποκατάστατα, όπως πολτό από ξύλο, και εν συνεχεία τη διέθετε σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας. Μετά την αποκάλυψη, η ομοσπονδιακή υπηρεσία ενίσχυσε τις προσπάθειές της για να προστατεύσει την αυθεντικότητα των φημισμένων ιταλικών τυριών.

Κατά τον κ. Νιλ Σούμαν, τον μεγαλύτερο πωλητή ιταλικών τυριών στις ΗΠΑ, που ελέγχει το 33% της αγοράς, περίπου το 20% της αμερικανικής παραγωγής παρμεζάνας, με συνολικό τζίρο 375 εκατ. δολάρια, πωλείται με παραπλανητική συσκευασία, όπου αναγράφονται λανθασμένα στοιχεία. «Το αποκορύφωμα είναι τα παλαιωμένα τυριά, όπου λιγότερο από το 40% του προϊόντος ήταν πραγματικό τυρί», λέει ο κ. Σούμαν. «Οι καταναλωτές είναι ανυποψίαστοι και δεν λαμβάνουν αυτό για το οποίο έχουν πληρώσει».

Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα; Το Bloomberg πραγματοποίησε έρευνα, αγοράζοντας προϊόντα από σούπερ μάρκετ και δίνοντάς τα για έλεγχο σε ανεξάρτητο εργαστήριο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τυριά που πωλούνταν ως αυθεντική παρμεζάνα περιείχαν κυτταρίνη σε ποσοστό που ποικίλλει μεταξύ 0,3-8,8%. Η κυτταρίνη είναι ασφαλές πρόσθετο και το αποδεκτό επίπεδο περιεκτικότητας σε αυτήν θεωρείται το 2-4%. Το Bloomberg επικοινώνησε με τις εταιρείες Jewel-Osco, Walmart, Whole Funds και Kraft, των οποίων τα προϊόντα είχε υποβάλει σε έλεγχο, οι οποίες απάντησαν είτε ότι ελέγχουν την καταγγελία είτε ότι πρόκειται για λάθος του εργαστηρίου και ότι στα προϊόντα τους, τα οποία πωλούνται ως 100% παρμεζάνα, δεν περιέχεται κυτταρίνη.