Χρυσωρυχείο για τους επενδυτές τα ομόλογα του Ιράν

Χρυσωρυχείο για τους επενδυτές τα ομόλογα του Ιράν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια οικονομία που αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ομόλογα με αποδόσεις διπλάσιες από τις αντίστοιχες των ομολόγων Ρωσίας και Τουρκίας, εγγυημένα από τις ιρανικές τράπεζες, και με τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, το Ιράν αποτελεί χρυσωρυχείο για τους επενδυτές.

Το δέλεαρ είναι οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι συνολικής αξίας περίπου 4,5 δισ. δολαρίων, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν αποδόσεις έως και 20%, και έχουν εκδοθεί άλλοι από κρατικούς φορείς και άλλοι από ιδιώτες. Σύμφωνα με το Charlemagne Capital Ltd, η επανένταξη του Ιράν στην παγκόσμια οικονομία, ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία εναντίον του οικονομικών κυρώσεων, προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες σε όσους επενδυτές είναι πρόθυμοι να πάρουν και το ανάλογο ρίσκο. Το εν λόγω fund, που έχει έδρα στο Λονδίνο, συνεργάζεται από πέρυσι με εταιρεία της Τεχεράνης και έχει προσθέσει ιρανικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό του.

Βασίζεται στις εγγυήσεις που προσφέρουν οι ιρανικές αρχές έκδοσης ομολόγων. «Δεν γνωρίζω καμία επένδυση σημαντική που να συνδυάζει την προσδοκία ενός σταθερού νομίσματος με μεγάλες αποδόσεις», σχολιάζει ο Ντομινίκ Μποκόρ Ινγκράμ, διαχειριστής κεφαλαίων στο fund Charlemagne. Αναλυτές της αγοράς πιθανολογούν πως η περίοδος των μεγάλων ευκαιριών θα είναι σύντομη, καθώς οι υψηλές αποδόσεις αναμένεται να υποχωρήσουν λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού.

Η συνεργασία του Charlemagne με ιρανική εταιρεία είναι μία από τις πολλές που εμφανίστηκαν τελευταία, ενόψει της άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράν. Η οικονομία του αναπτύσσεται με 5% ετήσιο ρυθμό, κατά μέσον όρο, ταχύτερα από τη Λιβύη και με διπλάσιο ρυθμό από τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Χρηματιστήριο της Τεχεράνης, οι συναλλαγές τίτλων από ξένους δεκαπλασιάσθηκαν στις λίγες εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από την άρση των κυρώσεων τον περασμένο μήνα. Ανέρχονται, έτσι, σε 500 δισ. ριάλ, ποσό αντίστοιχο των 16,6 εκατ. δολαρίων. Το Ιράν προεξοφλεί μεγάλη ζήτηση για τα ομόλογά του και έχει σπεύσει να εκδώσει ομόλογα του Δημοσίου, αξίας 1,5 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον πρόεδρο της ιρανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σκοπεύει να πουλήσει τίτλους αξίας 300 εκατ. δολαρίων στις 20 Μαρτίου. Τον Ιανουάριο το συνταξιοδοτικό Επενδυτικό Ταμείο του Ιράν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εκδώσει τετραετές ομόλογο σε ριάλ με ετήσια απόδοση 21%, όταν τα πενταετή ρωσικά και τουρκικά ομόλογα προσφέρουν 10,39% και 10,57%, αντιστοίχως.

Οι βαθμολογίες

Η αγορά ιρανικών ομολόγων θα καταστεί μάλλον πιο ελκυστική για τους ξένους, καθώς η χώρα λαμβάνει τα μέτρα της για να διασφαλίσει βαθμολογίες πιστοληπτικής αξιολόγησης που θα της δώσουν τη δυνατότητα να εκδώσει ευρωομόλογα. Εχουν παρέλθει 14 χρόνια από τότε που ο οίκος Moody’s απέσυρε τη βαθμολογία Β2 που είχε δώσει στο ιρανικό χρέος, και η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ζήτησε από τους μεγάλους διεθνείς οίκους να βαθμολογήσουν εκ νέου τα ομόλογά της και την οικονομία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή