Η Ρωσία μεγάλη κερδισμένη από την άνοδο του χρυσού

Η Ρωσία μεγάλη κερδισμένη από την άνοδο του χρυσού

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως ο χρυσός αποδειχθεί το αντίδοτο του «μαύρου» χρυσού όχι για όλες τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες αλλά πιθανότατα για τη Ρωσία και το νόμισμά της, το ρούβλι. Εχοντας κυριολεκτικά «γονατίσει» από την ύφεση και την πτώση του ρουβλίου σε ιστορικά χαμηλά μετά την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, η Ρωσία μπορεί να προσβλέπει τώρα σε μια ενίσχυση του νομίσματός της χάρη στην άνοδο του χρυσού, που μπορεί να δώσει ανάσα στην οικονομία της χάρη στα σημαντικά αποθέματά της.

Η τιμή του πολυτιμότερου από τα μέταλλα έχει σημειώσει ραγδαία άνοδο κατά 20% μέσα στις τελευταίες εβδομάδες. Ο χρυσός αντιπροσωπεύει, όμως, το 13% του συνόλου των διαθεσίμων της Ρωσίας.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους η Ρωσία μερίμνησε να αυξήσει τα διαθέσιμά της σε χρυσό κατά 208,4 μετρικούς τόνους, ποσό που αντιπροσωπεύει αύξηση 17%. Ετσι τώρα ο χρυσός της Ρωσίας ανέρχεται σε 1.415 μετρικούς τόνους.

Η συνολική του αξία ανερχόταν σε 48,6 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο, όταν η τιμή του χρυσού βρισκόταν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Μεσολάβησε η θεαματική άνοδος της τιμής του χρυσού από το τέλος του 2015 και από την αρχή του νέου έτους, καθώς εν μέσω γενικευμένης πτώσης των αγορών μετοχών, το παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο προσείλκυσε εκ νέου τους επενδυτές. Ετσι σήμερα η αξία των διαθεσίμων της Ρωσίας σε χρυσό υπολογίζεται σε περίπου 61,8 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει υποτιμηθεί το δολάριο ΗΠΑ όπως και το καλάθι με τα έξι σημαντικότερα νομίσματα του κόσμου, ευρώ, γιεν, στερλίνα, δολάριο Καναδά, σουηδική κορώνα και ελβετικό φράγκο που έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 5% και δεν δείχνει τάση ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά τώρα το κατά πόσον μπορεί πράγματι η ανατίμηση των διαθεσίμων της Ρωσίας να έχει άμεσο αντίκτυπο στο νόμισμά της, το ρούβλι έχει ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου και αν συνεχισθεί η άνοδος του χρυσού ίσως να μπορέσει να αναπληρώσει τουλάχιστον ένα τμήμα από τις μεγάλες απώλειές του έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή