Μεγάλες πιέσεις στη στερλίνα λόγω του Brexit

Μεγάλες πιέσεις στη στερλίνα λόγω του Brexit

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η στερλίνα κατρακυλούσε χθες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών εν μέσω ανησυχίας για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., οικονομολόγοι του ομίλου Citi προειδοποιούσαν πως οι επιπτώσεις θα είναι βαρύτατες και επώδυνες. Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «άλμα στο άγνωστο» το ενδεχόμενο ενός Brexit, όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται η αποχώρηση της Γηραιάς Αλβιώνας από την Ε.Ε.

Σε ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Λόρδων, ο Βρετανός πρωθυπουργός επικαλέστηκε τους γεωπολιτικούς κινδύνους που απειλούν αυτή τη στιγμή τη Δύση και συγκεκριμένα τη Ρωσία και το Ισλαμικό Κράτος και προειδοποίησε πως η αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. θα απειλούσε την οικονομική και εθνική ασφάλεια της Βρετανίας. Τόνισε μάλιστα πως η συγκυρία δεν είναι καλή για να διασπασθεί η Δύση.

Την ανησυχία για την έκβαση του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. ενέτεινε χθες η δήλωση του δημάρχου του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, που τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ του Brexit. Μολονότι παραδέχθηκε πως στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας ο Βρετανός πρωθυπουργός «έβαλε τα δυνατά του» για να διασφαλίσει την κάλλιστη δυνατή συμφωνία με τις Βρυξέλλες σε περίπτωση παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., ο δήμαρχος του Λονδίνου προέβλεψε πως η παραμονή της χώρας του θα οδηγήσει σε «διάβρωση της δημοκρατίας». Μετά την τοποθέτησή του ο όμιλος Citi αναθεώρησε τις προβλέψεις του σε ό,τι αφορά το Brexit, στο οποίο δίνει πλέον πιθανότητα από 30% έως 40% από 20% έως 30% που έδινε έως τώρα. Στο στρατόπεδο υπέρ του Brexit είχε, άλλωστε, προσχωρήσει νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ.

«Οι επιπτώσεις του Brexit, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι μεγάλες και επώδυνες τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως, τόσο για τη Βρετανία όσο και για το σύνολο της Ε.Ε.» τόνισε ο Μάικλ Σόντερς, Βρετανός οικονομολόγος στη Citi, προειδοποιώντας την πελατεία του τραπεζικού ομίλου.

Στο μεταξύ, μετά τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον, η στερλίνα υποχωρούσε κατά 1,79% έναντι του δολαρίου στο 1,4146 δολάρια αλλά και έναντι του ευρώ φθάνοντας στο 1,2838 ευρώ και οδηγώντας το ενιαίο νόμισμα σε ανατίμηση 0,71%. Οπως προειδοποίησε ο όμιλος Citi «οι αγορές θα αντιδράσουν με νευρικότητα στο θέμα, ενώ δεν έχουν εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων καθώς απέτυχαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών». Παράλληλα ο Στίβεν Σέιγουελ, στέλεχος της ΒΝΡ Paribas, επισήμανε πως «η ανησυχία της αγοράς είναι ότι ο δήμαρχος του Λονδίνου είναι σε θέση να αποτελέσει ηγετική φυσιογνωμία που θα ενώσει το κατακερματισμένο κίνημα υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. με αποτέλεσμα να ενισχυθεί καθοριστικά το στρατόπεδο αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή