ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία Ε.Ε.-Μονακό για τραπεζική διαφάνεια

mos

Η ΕΕ και το πριγκιπάτο του Μονακό υπέγραψαν σήμερα συμφωνία, η οποία επιτρέπει από το 2018 την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν οι πολίτες τους αντιστοίχως στο πριγκιπάτο ή την Ένωση, σ' ένα βήμα με στόχο την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης στην Ευρώπη.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, μονογράφησε σήμερα με τη μονεγασκική κυβέρνηση ένα κείμενο που θα περιληφθεί σε μια ήδη υπάρχουσα συμφωνία.

Αφού επικυρωθεί, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ το 2018: Το Μονακό θα παράσχει τότε αυτομάτως σε καθένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ανοίξει υπήκοοι των εν λόγω κρατών στην επικράτειά του.

Η ΕΕ υπέγραψε πρόσφατα παρόμοιες συμφωνίες με την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, τον Άγιο Μαρίνο και την Ανδόρα, που από καιρό επικρίνονται ως φορολογικοί παράδεισοι.
Το πριγκιπάτο επωφελήθηκε από την συμφωνία αυτή για να ζητήσει την έξοδό του από τις "γκρίζες" λίστες τραπεζικής αδιαφάνειας που εκδίδονται από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.