Την ελβετική BSI εξαγόρασε η EFG International έναντι 1,21 δισ. ευρώ

Την ελβετική BSI εξαγόρασε η EFG International έναντι 1,21 δισ. ευρώ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελεγχόμενη από τον Ελληνα δισεκατομμυριούχο κ. Σπύρο Λάτση ελβετική τράπεζα EFG International ανακοίνωσε χθες την αγορά της επίσης ελβετικής τράπεζας BSI, έναντι τιμήματος 1,33 δισ. ελβετικών φράγκων (1,21 δισ. ευρώ). Η νέα τράπεζα που προκύπτει από την εξαγορά της BSI θα έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 154 δισ. ευρώ και θα αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ελβετίας.

Ωστόσο, η τιμή της μετοχής της EFG υποχώρησε χθες κατά 9%, πιθανώς διότι οι επενδυτές θεώρησαν υψηλό το τίμημα των 1,33 δισ. ελβετικών φράγκων που συμφώνησε να καταβάλει η EFG στη βραζιλιάνικη τράπεζα BTG Pactual για την εξαγορά της BSI. Πέρυσι, η βραζιλιάνικη τράπεζα είχε καταβάλει ποσό 1,25 δισ. ελβετικών φράγκων στην ιταλική Generali, ωστόσο στο μεσοδιάστημα η τιμή της μετοχής των τραπεζών διεθνώς έχει υποχωρήσει κατά πολύ. Σύμφωνα με ανακοινώσεις Τύπου που εξέδωσαν οι δύο τράπεζες, θα προκύψει εξοικονόμηση εξόδων της τάξης των 185 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων τον χρόνο μέχρι το 2019 ή περίπου το 15% των παγίων εξόδων των δύο τραπεζών. Παράλληλα, και οι δύο τράπεζες θα διατηρήσουν το εταιρικό τους σήμα.

Το τίμημα ύψους 1,33 δισ. ελβετικών φράγκων θα καταβληθεί μέσω μετρητών και μέσω μετοχών της EFG. Στα τέλη του 2015, η λογιστική αξία της BSI είχε ανέλθει στα 1,43 δισ. ελβετικά φράγκα. Η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 500 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων και μέσω της έκδοσης τραπεζικού ομολόγου ύψους 250 εκατ. ελβετικών φράγκων. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η BTG Pactual θα κατέχει περίπου το 20% των μετοχών της EFG. Μεγαλύτερος μέτοχος της EGF, με ποσοστό 35%, θα παραμείνει η EFG Group, την οποία ελέγχει ο κ. Σπύρος Λάτσης. Η πώληση της BSI γίνεται στο πλαίσιο της πώλησης περιουσιακών στοιχείων από την πλευρά της BTG Pactual μετά τη σύλληψη στα τέλη του 2015 του ιδρυτή της και διευθύνοντος συμβούλου της Αντρέ Εστέβες, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι είχε εμπλοκή στο σκάνδαλο της Petrobras.

Ο κ. Εστέβες έχει αφεθεί ελεύθερος χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ωστόσο, η BSI έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο που αφορά το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB της Μαλαισίας, με τις Αρχές της Σιγκαπούρης να ερευνούν τον ρόλο που έχει διαδραματίσει τραπεζίτης της BSI. Η EFG ανακοίνωσε χθες ότι στη συμφωνία εξαγοράς προβλέπεται προστασία έναντι «γνωστών και άλλων κινδύνων», με ποσό το ύψος του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί να έχει τοποθετηθεί για αυτό τον σκοπό σε δεσμευμένο λογαριασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή