Σήμερα αρχίζουν τα stress tests 53 τραπεζών

Σήμερα αρχίζουν τα stress tests 53 τραπεζών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω έντονης ανησυχίας για τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών αρχίζει σήμερα ο νέος γύρος τεστ κοπώσεως με στόχο να εντοπίσει τις παθογένειες του κλάδου μετά και την πρόσφατη κατάρρευση των μετοχών τους.

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) βρίσκονται από σήμερα, στις 5 το απόγευμα ώρα Λονδίνου, 53 ευρωπαϊκές τράπεζες μεταξύ των οποίων 39 της Ευρωζώνης και 14 της Ε.Ε.

Αν και η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η καινοτομία των φετινών τεστ κοπώσεως θα είναι η εξέταση με κριτήριο την έκθεσή τους στην αγορά συναλλάγματος. Δύο από τις χώρες των οποίων ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο της ανησυχίας, η Ιταλία και η Ισπανία, ανακοίνωσαν χθες μέτρα που αποσκοπούν στην εξυγίανση και ενίσχυση του τραπεζικού τους κλάδου και τα οποία αντιμετωπίζονται θετικά από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η Τράπεζα της Ισπανίας αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο θα αποτιμά την αξία των ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών. Οι ισπανικές τράπεζες υποχρεούνται εφεξής να επανεξετάζουν τουλάχιστον μία φορά ετησίως την αξία των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη, ενώ τα κριτήρια αξιολόγησής τους θα είναι αυστηρότερα. Την κίνηση χαρακτήρισε θετικό πρώτο βήμα ο οίκος Moody’s, που, ωστόσο, υποβάθμισε χθες σε σταθερή από θετική την προοπτική του χρέους σειράς ισπανικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και των Banco Santander και Santander Consumer Finance.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, της οποίας οι τράπεζες βρέθηκαν προ ημερών στη δίνη της μαζικής πτώσης των μετοχών τους, ανακοίνωσε χθες ότι προωθεί σχέδιο αναδιάρθρωσης των συνεταιριστικών τραπεζών που προβλέπει ενιαίο σύστημα εγγυήσεων μεταξύ των αυτών. Το εν λόγω σχέδιο θα επηρεάσει 364 περιφερειακές συνεταιριστικές τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% του συνολικού τραπεζικού τομέα της χώρας. Σύμφωνα με την Standard & Poor’s πρόκειται για θετικό βήμα. Δεδομένου, όμως, ότι θα χρειαστεί περίπου μία διετία για την πλήρη εφαρμογή του σχετικού προεδρικού διατάγματος, ο εν λόγω οίκος δεν προβαίνει άμεσα σε προς τα άνω αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησής τους. Προ ημερών οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει υποχωρήσει από την αρχή του έτους κατά 40%. Ο λόγος είναι τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, που ανέρχονται σε περίπου 360 δισ. ευρώ. Η πτώση τους προκάλεσε, άλλωστε, προ ημερών την παρέμβαση του ίδιου του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα «κάνει ό,τι χρειαστεί για να λύσει οριστικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Οι λόγοι που έχουν προκαλέσει ελεύθερη πτώση των μετοχών ευρωπαϊκών τραπεζών σχετίζονται εν μέρει με τη γενικότερη ανησυχία για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, που στρέφει τους επενδυτές σε ασφαλέστερες επενδύσεις. Κυρίως, όμως, σχετίζονται με την ανησυχία για τα αρνητικά επιτόκια που υιοθετεί η ΕΚΤ καθώς εγκυμονούν τον κίνδυνο να πλήξουν καίρια την κερδοφορία των τραπεζών. Παράλληλα, απορρέουν και από τη μεγάλη έκθεση γενικότερα των τραπεζών ανά τον κόσμο σε δάνεια προς εταιρείες του πετρελαϊκού κλάδου και εταιρείες που εμπορεύονται πρώτες ύλες. Σύμφωνα με την JPMorgan, η έκθεση ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών στον πετρελαϊκό κλάδο ανέρχεται στα 250 δισ. δολάρια. Δεδομένης, όμως, της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, αναμένεται να εκτιναχθούν στα ύψη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις εταιρείες αυτές. Η Moody’s έχει από τα τέλη του περασμένου έτους προειδοποιήσει για κύμα χρεοκοπιών μεταξύ εταιρειών που εμπορεύονται πρώτες ύλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή