Προς ένα χρηματιστήριο-γίγαντα στην Ευρώπη

Προς ένα χρηματιστήριο-γίγαντα στην Ευρώπη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διοικήσεις του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (London Stock Exchange) και του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης (Deutsche Boerse) βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη συγχώνευσή τους, η οποία θα δημιουργήσει το αντίπαλον δέος έναντι των ΗΠΑ και της Ν. Ασίας. Η συνένωση αυτών των δύο ισοδύναμων μερών, κατά τους Financial Times, θα ανεδείκνυε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από τα αμερικανικά CME Group (Xρηματιστήριο Σικάγου, δείκτες Dow Jones, Comex, κ.ά.) και Intercontinental Exchange (Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης, Liffe, κ.ά.) και τα κινεζικά Hong Kong Exchanges and Clearing. Πάντως, αυτήν τη στιγμή οι διαδικασίες βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο. Το LSE δηλώνει πως διεξάγονται εμπεριστατωμένες συζητήσεις και πιθανόν να οδηγήσουν σε συγχώνευση, η οποία θα διεκπεραιωθεί μόνο με μετοχές και χωρίς ρευστό, υπό την αιγίδα νέας εταιρείας συμμετοχών. Στο πλαίσιο αυτό, το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης θα εξασφαλίσει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 54,4% και, αντιστοίχως, το τελευταίο ένα 45,6% στο πρώτο.

Στις συνομιλίες χρησιμοποιούνται κωδικά ονόματα για τα δύο χρηματιστήρια. Το Deutsche Boerse αποκαλείται Delta (δέλτα) και το LSE αποκαλείται Luna (φεγγάρι). Ανάλογες απόπειρες είχαν γίνει και στο παρελθόν. Λόγου χάριν, πριν από αρκετά χρόνια, και συγκεκριμένα το 2000, το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης είχε επεξεργαστεί με το LSE σχέδιο κοινοπραξίας με την επωνυμία iX σε πρώτη φάση και εν συνεχεία κατέθεσε πρόταση να το εξαγοράσει πλήρως. Η προσέγγιση αυτή έγινε το 2004, αλλά αποδείχθηκε άκαρπη. Σε δηλώσεις του ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης Κάρστεν Κενγκέτερ υπογράμμισε πως «αναμένει με ενδιαφέρον τις μεγάλες και τις πιο μικρές συγχωνεύσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής για την τόνωση των δραστηριοτήτων και των εσόδων του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης». Από τον Ιούλιο του 2015 και μετά έχει διαθέσει 1,5 δισ. δολάρια για να αποκτήσει κοινοπραξίες χρηματιστηριακών δεικτών από την ελβετική Six Group, καθώς και την ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών 360T. Υπενθυμίζεται ότι με τα σημερινά δεδομένα η αξία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου διαμορφώνεται στα 16,6 δισ. ευρώ και της Φρανκφούρτης στα 15,8 δισ. ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή