Σε υψηλό 23 ετών η τιμή της ζάχαρης

Σε υψηλό 23 ετών η τιμή της ζάχαρης

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ύψη εκτινάχθηκε η τιμή της ζάχαρης στις διεθνείς αγορές, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό της μέσα σε διάστημα σχεδόν 23 ετών. Αφορμή στάθηκαν προβλέψεις των αναλυτών της αγοράς τροφίμων ότι εξαιτίας των επιπτώσεων του φαινομένου Ελ Νίνιο στις καλλιέργειες, η προσφορά σε ζάχαρη δεν θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Ο διακρατικός Διεθνής Οργανισμός Ζάχαρης ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι η αγορά θα εμφανίσει συνολικά ένα έλλειμμα της τάξεως των 5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων στο τρόφιμο το τρέχον έτος λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Πρόκειται για το πρώτο έλλειμμα της τελευταίας πενταετίας λόγω του φαινομένου του Ελ Νίνιο σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις στη Βραζιλία, η οποία είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός ζάχαρης σε διεθνή κλίμακα.

Στην προθεσμιακή αγορά εμπορευμάτων, η τιμή της ζάχαρης για τα συμβόλαια Μαΐου ενισχύθηκε 8,9% στα 13,90 σεντς η ουγγιά, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Μάρτιο 1993. Πάντως, παρά την άνοδο, σύμφωνα με την αυστραλιανή τράπεζα της ANZ, τα συμβόλαια ζάχαρης του 2016 και του 2017 εξακολουθούν να θεωρούνται υποτιμημένα, οπότε υπάρχει περιθώριο να ενισχυθούν κατά 15 -17 σεντς ανά ουγγιά. Επιπλέον, οι τιμές της ζάχαρης πιθανώς να δεχθούν ανοδικές πιέσεις, όταν οι τιμές της αιθανόλης –ενός από τα παράγωγα του ζαχαροκαλάμου– δείξουν αποκλίσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή