Χαμηλά οι προσδοκίες για τη σύνοδο των μελών του G20

Χαμηλά οι προσδοκίες για τη σύνοδο των μελών του G20

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοήτευση φαίνεται πως περιμένει όσους επενδυτές ελπίζουν πως οι χώρες-μέλη του G20 θα καταλήξουν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της παγκόσμιας οικονομίας. Επίσης, εντύπωση προκαλεί η αγωνιώδης έκκληση που απηύθυνε χθες το ΔΝΤ, το οποίο ζήτησε από το G20 να προετοιμάσει σχέδια για συντονισμένη ανάληψη μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας και για πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να περιέλθει σε στασιμότητα. Το ΔΝΤ προειδοποίησε με πιθανή αναθεώρηση προς το χειρότερο των προβλέψεων για την ανάπτυξη τον Απρίλιο. Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο και το Σάββατο και πολλοί παρομοιάζουν με εκείνη του Απριλίου του 2009, αναμένεται να συζητηθούν η επίμονα αναιμική ζήτηση, η πτώση των αγορών, η αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα προβλήματα της Κίνας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Κίνα, προβληματίζει τους διεθνείς επενδυτές το αν η ηγεσία της είναι σε θέση να χειριστεί τις δυσκολίες της περίπλοκης οικονομίας της. Πολλά μέλη του G20 ζητούν να ληφθούν μέτρα και να συντονιστεί καλύτερα η πολιτική ανάμεσα σε διάφορα κράτη-μέλη. Εως τώρα, όμως, δεν διαφαίνεται προοπτική συναίνεσης επειδή οι αποκλίσεις ανάμεσα στα συμφέροντα των μεγάλων ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών δυσχεραίνουν τη μεταξύ τους σύγκλιση. Η Κίνα έχει ταχθεί υπέρ του συντονισμού της πολιτικής για να περιοριστεί η μετάδοση των προβλημάτων που προκαλούν οι μεμονωμένες ενέργειες. ΗΠΑ και Ιαπωνία σχεδιάζουν να ζητήσουν από το G20 να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να επαναφέρει την ηρεμία στις αγορές και να χρησιμοποιήσει τη δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να στηρίξει την παγκόσμια οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή