Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Γερμανία

Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Γερμανία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας στους έξι Γερμανούς κινδυνεύει να παγιδευτεί σε κατάσταση σχετικής φτώχειας, δηλαδή να ζει με λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος στη Γερμανία, προειδοποίησε χθες η ομοσπονδιακή Ενωση Κοινωνικής Πρόνοιας. Το χάσμα που χωρίζει πλούσιους και φτωχούς στη Γερμανία έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο στα χρόνια μετά την παγκόσμια κρίση, πλήττοντας κυρίως μονογονεϊκές οικογένειες, ανέργους και συνταξιούχους.

Τα κέρδη από την ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων φαίνεται ότι δεν έφτασαν ποτέ στους φτωχούς της Γερμανίας. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2014 το 15,4% του γερμανικού πληθυσμού ζούσε κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας. Το ποσοστό μπορεί να έχει μειωθεί ελάχιστα (0,1%) σε σχέση με το 2013, ωστόσο έχει αυξηθεί πολύ από το 14% όπου βρισκόταν πριν από δέκα χρόνια, σύμφωνα με εκπροσώπους της γερμανικής Συμβουλευτικής Ενωσης Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία εκπροσωπεί 10.000 ενώσεις κοινωνικής πρόνοιας από ολόκληρη τη χώρα. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα της παιδικής φτώχειας, αφού το 19% των παιδιών στη Γερμανία ζει κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας. Τα μισά από αυτά τα παιδιά ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες. Ο όρος σχετική φτώχεια εφαρμόζεται πανευρωπαϊκά και αφορά οποιονδήποτε ζει με λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος όπως αυτό ορίζεται σε κάθε χώρα. Επίσης, το 2014 για πρώτη φορά η σχετική φτώχεια μεταξύ των συνταξιούχων αυξήθηκε πάνω από το εθνικό επίπεδο, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τη διαδεδομένη εντύπωση ότι οι συνταξιούχοι έχουν ευνοηθεί έναντι των νέων. Σύμφωνα με αναλυτές, τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν το τεράστιο πρόβλημα οικονομικής ανισότητας που αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του 2015 το Βερολίνο εμφάνισε το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα από την εποχή της επανένωσης των δύο Γερμανιών.

Από το 2005 το γερμανικό ΑΕΠ έχει αυξηθεί από τα 2,3 τρισ. ευρώ στα 2,91 το 2014, ή κατά 26,52%. Στο ίδιο διάστημα το ποσοστό των Γερμανών που ζει κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας έχει αυξηθεί από το 14,7% στο 15,4% ή κατά 4,76%. Είναι προφανές ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, κάτι έχει πάει πολύ στραβά για τον ευρύτερο γερμανικό πληθυσμό. Γεγονός που ίσως να εξηγεί, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, την απροθυμία πολλών Γερμανών πολιτών να δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η λιτότητα σε πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης. Παρά το ρεκόρ απασχόλησης που έχει πετύχει η Γερμανία τα τελευταία χρόνια η φτώχεια δεν έχει μειωθεί, εξηγεί στη Deutsche Welle η κ. Ντοροτέε Σπάναγκελ, ειδική σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, η οποία έχει αναλύσει την εξέλιξη της φτώχειας στη Γερμανία για λογαριασμό του ιδρύματος Hans Boeckler. Κατά την κ. Σπάναγκελ, οι Γερμανοί χαμηλόμισθοι έχουν πλέον αποκοπεί ολοκληρωτικά από τα γενικότερα οικονομικά κέρδη που έχει πετύχει η γερμανική οικονομία τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα παρατηρείται αύξηση του αριθμού των Γερμανών πολιτών που αποκομίζουν κεφαλαιουχικά κέρδη. Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας το 2013 το 10% του πληθυσμού κατείχε σχεδόν το 52% των καθαρών περιουσιακών στοιχείων στη Γερμανία. Αντιθέτως, ο μισός πληθυσμός της χώρας, δηλαδή 40,5 εκατομμύρια άνθρωποι, κατείχε μόλις το 1% των καθαρών περιουσιακών στοιχείων. Σε επίπεδο κρατιδίων η σχετική φτώχεια είχε αυξηθεί το 2014 περισσότερο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, κάποτε την καρδιά της γερμανικής βαριάς βιομηχανίας, όπου το 20% του πληθυσμού ζούσε κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή