H Κίνα καταργεί τους περιορισμούς στις εισροές ξένων κεφαλαίων

H Κίνα καταργεί τους περιορισμούς στις εισροές ξένων κεφαλαίων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πεκίνο αυξάνει την πρόσβαση των ξένων επενδυτών στην κινεζική αγορά ομολόγων, καταργώντας τους περιορισμούς στις εισροές κεφαλαίων. Πρόθεση της κινεζικής ηγεσίας είναι να αυξήσει τα εισερχόμενα κεφάλαια για να εξισορροπήσει τις μεγάλες εκροές του τελευταίου έτους, που έχουν οδηγήσει την ισοτιμία του γουάν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.

Την απόφαση ανακοίνωσε χθες η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, τονίζοντας ότι τράπεζες, ασφαλιστικές, χρηματιστηριακές και διαχειριστές κεφαλαίων θα μπορούν να τοποθετούνται ελεύθερα στην τρίτη αγορά ομολόγων του κόσμου. Στη σχετική ανακοίνωσή της εκφράζει την ελπίδα να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως είναι τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Δεν αναφέρει τον κλάδο των hedge funds στον σχετικό κατάλογο, αλλά έχει από τον περασμένο Ιούνιο προσφέρει την ίδια ελεύθερη πρόσβαση σε κεντρικές τράπεζες και κρατικά επενδυτικά ταμεία. Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων αποτελεί αυτήν τη στιγμή προτεραιότητα για την Κίνα, καθώς τους τρεις τελευταίους μήνες η κεντρική τράπεζά της έχει δαπανήσει περίπου 300 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της για να στηρίξει το γουάν.

«Πρόκειται για τον παράγοντα που αλλάζει το παιχνίδι», εκτιμά ο Μπέκι Λιου, στέλεχος της Standard Chartered στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος επισημαίνει ότι μέχρι προσφάτως η αγορά κινεζικού χρέους ήταν ανοικτή σε έναν μικρό αριθμό επενδυτών με προτίμηση σε επενδυτές του δημοσίου τομέα. Ο ίδιος τονίζει ότι με το σημαντικό αυτό βήμα η αγορά είναι ανοικτή σχεδόν σε κάθε επενδυτή, με «τους κερδοσκόπους να αποτελούν ίσως τη μοναδική εξαίρεση». Η ελεύθερη πρόσβαση των ξένων επενδυτών στην κινεζική αγορά εκτιμάται, άλλωστε, πως θα διευκολύνει την ένταξη των κινεζικών ομολόγων στους πλέον αξιόπιστους διεθνείς δείκτες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι σχετικοί δείκτες των MSCI και των Barclays και JPMorgan. Το Πεκίνο ευελπιστεί, έτσι, να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές καθώς δρομολογεί αναδιάρθρωση του χρέους των τοπικών αρχών και οι νέες εκδόσεις χρέους έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, στα τέλη Δεκεμβρίου το χρέος της Κίνας ανερχόταν σε 48,8 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 7,5 τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με την αρχή διαχείρισης κινεζικού χρέους, ChinaBond, στα τέλη Ιανουαρίου η διατραπεζική αγορά έφτανε στα 35 τρισ. γουάν αλλά η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ήταν μικρότερη του 2%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Κίνας φτάνουν στο 2,87% ενώ εκείνες των αντίστοιχων αμερικανικών είναι 1,69% και της Ιαπωνίας βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Σύμφωνα, πάντως, με την Αϊρις Πανγκ, οικονομολόγο στη Natixis S.A., ίσως εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές που θα βοηθήσει να ισοσκελιστούν εν μέρει οι εκροές κεφαλαίων. Η ίδια δεν προβλέπει, πάντως, αξιοσημείωτες εισροές κεφαλαίων βραχυπρόθεσμα καθώς οι ξένες τράπεζες χρειάζονται αρκετό χρόνο για να διερευνήσουν την κινεζική αγορά ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή