Η στερλίνα μπορεί να παρασύρει το ευρώ

Η στερλίνα μπορεί να παρασύρει το ευρώ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη στερλίνα. Εγκυμονεί κινδύνους για τα νομίσματα σε όλη την ήπειρο. Ενώ η στερλίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το 2010 μεταξύ των μεγάλων νομισμάτων, το ευρώ ακολούθησε δεύτερο εξαιτίας των ενδείξεων περί επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Η πιθανή έξοδος της Βρετανίας μπορεί να πλήξει το εμπόριο και να ενθαρρύνει άλλα μέλη της Ε.Ε. να επαναδιαπραγματευτούν τη σχέση τους μαζί της. Κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν περαιτέρω απώλειες για το ευρώ μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

«Αν έχει αυξηθεί ο κίνδυνος ενός Brexit, τότε έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για το ευρώ», σχολιάζει ο Ντάρα Μάχερ, αναλυτής συναλλάγματος της HSBC Holdings, και διευκρινίζει «όχι όσο η στερλίνα, αλλά στην ίδια κατεύθυνση». Αν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μπορεί να επιδιώκει την υποχώρηση του ευρώ για να αναθερμάνει την οικονομία της Ευρωζώνης, μια υποτίμηση που θα απορρέει από συστημικούς κινδύνους είναι πιο προβληματική. Η έξοδος της Βρετανίας θα θέσει υπό αμφισβήτηση όλο το ευρωπαϊκό σχέδιο, σύμφωνα με τον Φρεντερίκ Ντουκροζέτ, οικονομολόγο της Banque Picted & Cie S.A. της Γενεύης. Δεδομένου ότι η Ευρωζώνη αγωνίζεται ακόμη να ανακάμψει από την κρίση χρέους, δεν μπορεί να αντέξει πρόσθετους κινδύνους που να απειλούν την ανάπτυξή της. Ο Ντράγκι έχει ήδη υποσχεθεί αγορές ομολόγων άνω του ενός τρισ. ευρώ και περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων προκειμένου να τονώσει τον πληθωρισμό, ενώ η προοπτική να ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα στη συνάντηση του Μαρτίου οδηγεί το ευρώ σε νέα υποχώρηση.

Οι αναλυτές προβλέπουν κατά μέσον όρο ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,08 δολάριο μέχρι την 31η Μαρτίου και θα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο στα τέλη του έτους. «Το Brexit είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι βρετανικό», επιμένει ο Ντόναλ Κινσέλα, στέλεχος της Henderson Global Investors, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 130 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος προβλέπει πως θα χρειαστεί να λάβουν μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες πέραν της Τράπεζας της Αγγλίας, ιδιαιτέρως αν η ΕΚΤ εκτιμά πως θα πληγεί η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Επτά από τους εννέα σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας βρίσκονται στην Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία του Blomberg, και αυτό σημαίνει πως η έξοδός του από αυτήν μπορεί να αποτελέσει πλήγμα και για τις δύο πλευρές εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο Bertelsmann Foundation, οι μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Μάλτας, θα καταγράψουν το μεγαλύτερο κόστος εάν η Βρετανία χάσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Ακόμη και το βαρύ πυροβολικό της Ευρώπης, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, δεν θα βγει αλώβητο. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα θεωρηθούν δευτέρας κατηγορίας σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας, σύμφωνα με την Deutsche Bank. Ο Ντέιβιντ Φόλκερτς Λαντάου, επικεφαλής της μονάδας ερευνών της γερμανικής τράπεζας, υπογραμμίζει πως η Ευρωζώνη υποτιμά τις επιπτώσεις ενός Brexit.

«Το ευρώ θα αποδυναμωθεί και θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάρρωσης της Ευρωζώνης», τονίζει ο Αλαν Γουάιλντ, στέλεχος της Baring Asset Management του Λονδίνου, που διαχειρίζεται περίπου 34 δισ. δολάρια. Οπως τονίζει ο ίδιος, «εάν οι αγορές κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας, θα αντιμετωπίσει κινδύνους η Ε.Ε. καθώς και η δομή της Ευρωζώνης, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο». Η έξοδος της Βρετανίας κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι. Η τελευταία τηλεφωνική δημοσκόπηση κατέδειξε πως 48% των ερωτηθέντων επιθυμούν την παραμονή της στην Ε.Ε. και μόνον το 33% τάσσεται υπέρ της αποχώρησής της. Παραμένει, άλλωστε, και ένα 19%, που δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή