Το Brexit θα «βουλιάξει» τη στερλίνα

Το Brexit θα «βουλιάξει» τη στερλίνα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα του 1985 ενδεχομένως να υποχωρήσει η λίρα Αγγλίας, προβλέπουν αναλυτές, εάν τελικά στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, στην οποία συμμετείχαν 34 οικονομολόγοι, οι 29 από αυτούς εκτιμούν πως σε μία περίπτωση Brexit η στερλίνα θα εξασθενήσει ως προς το αμερικανικό νόμισμα σε επίπεδα κάτω του 1,35 δολ. Αυτό σημαίνει πως το βρετανικό νόμισμα θα αγγίξει επίπεδα ναδίρ, πρωτοφανή τα τελευταία 31 χρόνια. Πέραν τούτου, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων οικονομολόγων προειδοποιούν ότι η ραγδαία πτώση της στερλίνας δεν θα έχει προσωρινό χαρακτήρα αλλά μόνιμο. Οπως προβλέπουν, το νόμισμα δεν πρόκειται να ανακάμψει στα σημερινά επίπεδα.

Αξίζει να αναφερθεί πως από την ημέρα, κατά την οποία προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα, η στερλίνα έχει εμφανίσει απώλειες 2% έναντι των υπόλοιπων ισχυρών νομισμάτων. «Εάν οι ψηφοφόροι αποφανθούν υπέρ μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε η λίρα Αγγλίας θα υποστεί καίριο πλήγμα» σημειώνει ο Νικ Κούνις, αναλυτής της ABN Amro Bank NV, αναμένοντας υποχώρηση του βρετανικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού στα 1,20 δολάρια. «Το νόμισμα θα επηρεαστεί δυσμενώς από τις αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομική ανάπτυξη και ως εκ τούτου για τα επιτόκια, καθώς και από τις εκροές κεφαλαίων και τις ανησυχίες για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών». Αναφορικά τώρα με τις προβλέψεις του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού της Goldman Sachs, αυτή θεωρεί ότι η πτώση θα είναι δραστικότατη, υπερβαίνοντας το 20%. Υπενθυμίζεται ότι η λίρα Αγγλίας εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση της από το 2010 τη Δευτέρα με αφορμή τις δηλώσεις του δημοφιλούς δημάρχου του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Η τοποθέτησή του αυτή, πέραν των άλλων, τον φέρνει και σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανήκει στο ίδιο κόμμα των Συντηρητικών. Χθες η στερλίνα ακολούθησε πτωτική πορεία με απώλειες κατά 0,6% προς το δολάριο στο 1,3935 δολάρια και κατά 0,3% προς το ευρώ στο 1,2686 ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή