Στην κατηγορία «σκουπίδια» υποβάθμισε η Moody’s τη Βραζιλία

Στην κατηγορία «σκουπίδια» υποβάθμισε η Moody’s τη Βραζιλία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's Investors Service έγινε χθες ο τρίτος μεγάλος οίκος που κατέταξε με τη σειρά του τα κρατικά ομόλογα της Βραζιλίας στην κατηγορία των σκουπιδιών, ρίχνοντάς τα δύο βαθμίδες, στο επίπεδο Ba2, καθώς η αναπτυσσόμενη χώρα που θεωρείτο άλλοτε αστέρι των αγορών βυθίζεται βαθύτερα στη χειρότερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες.

Ο Moody's διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του ότι υποβάθμισε την προοπτική του βραζιλιάνικου κρατικού αξιόχρεου σε αρνητική, λόγω της προοπτικής περαιτέρω επιδείνωσης του λόγου χρέος προς ΑΕΠ, αλλά και των κινδύνων νέων εξωτερικών σοκ.

Οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor's και Fitch είχαν ήδη στερήσει από τη Βραζιλία την κατάταξη των κρατικών αξιογράφων της στην κατηγορία της επένδυσης από πέρυσι.

Η υποβάθμιση του Μούντις τοποθετεί τα αξιόγραφα της Βραζιλίας στο ίδιο επίπεδο με αυτό που θα κατατάσσει ο Στάνταρντ εντ Πουρς, ο οποίος υποβάθμισε ακόμη περισσότερο το κρατικό αξιόχρεο της Βραζιλίας την περασμένη εβδομάδα.

Η εξέλιξη αποτελεί νέο πλήγμα για την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία δέχεται πιέσεις να χαλαρώσει τις πολιτικές λιτότητας και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, την ώρα που δίνει μάχη για να αποφύγει την αποπομπή της, την οποία επιδιώκουν πολιτικοί της αντίπαλοι.

Η Μπραζίλια έκρινε πως η απόφαση του Μούντις δεν θα επηρεάσει τη δέσμευσή της να μειώσει το έλλειμμα, το οποίο ξεπέρασε το 10% του ΑΕΠ πέρσι. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως δεν περιμένουν η υποβάθμιση αυτή να τρέψει σε φυγή ξένα κεφάλαια.

Στην ανακοίνωσή του, ο Μούντις προέβλεψε ότι το κρατικό χρέος θα υπερβεί το 80% του ΑΕΠ μέσα σε τρία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή