ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβολή ΦΠΑ αποφάσισαν οι χώρες του Κόλπου για να αυξήσουν τα έσοδα

26s23lagarde1

Εχοντας πληγεί από τη μείωση των εσόδων τους, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του Περσικού Κόλπου ετοιμάζονται να επιβάλουν φόρο επί των πωλήσεων το 2018. Πρόκειται για κοινή απόφαση των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και αφορά φόρο 5% στις πωλήσεις καταναλωτικών ειδών, εκτός από 100 βασικά είδη διατροφής, καθώς και στις δαπάνες για υγεία και εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον Ομπαΐντ αλ Ταγέρ, υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η σχετική συμφωνία αναμένεται να ληφθεί τον Ιούνιο με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2018. Προσέθεσε πως οι Αρχές των έξι χωρών συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να προετοιμαστούν οι χώρες για την εφαρμογή του μέτρου. Σημειωτέον ότι οι ίδιες χώρες αντέδρασαν στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, επιστρατεύοντας άνευ προηγουμένου μέτρα, όπως τη μείωση των επιδοτήσεων στα καύσιμα και στις εταιρείες κοινής ωφελείας. Η επιβολή φόρου στις πωλήσεις υπήρξε, άλλωστε, πρόταση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στις χώρες του Κόλπου, στις οποίες πρότεινε να υιοθετήσουν άλλα μέτρα πέραν της μείωσης των επιδοτήσεων: μεταξύ άλλων, τους έχει προτείνει την επιβολή ΦΠΑ, τη φορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά και τον φόρο ακίνητης περιουσίας και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Πρόκειται, πάντως, για καθοριστική στροφή των χωρών του Κόλπου, καθώς οι επιδοτήσεις έχουν αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο ενός ιδιότυπου κοινωνικού συμβολαίου ανάμεσα στα αυταρχικά καθεστώτα της περιοχής και στους πολίτες τους. Με την επιβολή σειράς φόρων που θα προστεθούν στη μείωση των επιδοτήσεων εκλείπει το κοινωνικό συμβόλαιο, ενώ η άνοδος του κόστους ζωής μπορεί να αποθαρρύνει σημαντικό αριθμό μεταναστών. Μολονότι η κ. Λαγκάρντ τόνισε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ταγέρ, ότι οι πολυεθνικές δεν πρόκειται να λάβουν αποφάσεις για τις επενδύσεις τους «βάσει κυρίως των φορολογικών συντελεστών».

Τα Εμιράτα δεν φαίνονται, πάντως, διατεθειμένα να χάσουν τη φήμη της χαμηλής ή και ανύπαρκτης φορολογίας, όπως πρόδωσε η αντίδραση του κ. Ταγέρ, που δέχθηκε μεν ευγενικά τις συστάσεις του ΔΝΤ, αλλά τόνισε ότι τα Εμιράτα δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την πολιτική των φοροαπαλλαγών.

Οπως δήλωσε, άλλωστε, ο κ. Ταγέρ, οι χώρες του Κόλπου μελετούν ακόμη τον κοινωνικό αντίκτυπο από την επιβολή φόρων στις επιχειρήσεις και, υπό αυτήν την έννοια, βρίσκονται στα αρχικά στάδια προετοιμασίας, ενώ δεν έχει ακόμη συνταχθεί νόμος που να εισάγει τον φόρο τον οποίο μελετούν.