Στην κατηγορία «σκουπίδια» υποβάθμισε η Moody’s τη Βραζιλία

Στην κατηγορία «σκουπίδια» υποβάθμισε η Moody’s τη Βραζιλία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Moody’s υποβάθμισε χθες το χρέος της Βραζιλίας στο επίπεδο των «σκουπιδιών» καθώς η άλλοτε ηγετική δύναμη των αναδυόμενων αγορών βυθίζεται στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών. Τόνισε, επίσης, ότι η προοπτική της Βραζιλίας υποβαθμίζεται σε αρνητική εξαιτίας της περαιτέρω επιδείνωσης του χρέους της χώρας καθώς και των οξυνόμενων κινδύνων να δεχθεί η οικονομία της εξωτερικά πλήγματα.

Στελέχη της Moody’s δήλωσαν στο Reuters ότι η απόφασή τους για τη Βραζιλία αντανακλά την κλίμακα των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, τα οποία έχουν οξυνθεί λόγω της πολιτικής παράλυσης. Προεξοφλούν, άλλωστε, πως κάθε προσπάθεια της Βραζιλίας θα χρειαστεί χρόνο και η ανάπτυξή της θα είναι αναιμική για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, καθώς το πολιτικό περιβάλλον θα περιπλέξει κάθε προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και οικονομικής μεταρρύθμισης. Η υποβάθμιση αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις στο νόμισμα της Βραζιλίας, το ρεάλ, και να εξωθήσει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν μια οικονομία που μόλις πριν από τέσσερα χρόνια παρουσίαζε ρυθμούς ετήσιας ανάπτυξης της τάξης του 4%. Η είδηση της υποβάθμισης προκάλεσε, άλλωστε, υποχώρηση του χρηματιστηρίου της χώρας, με τον δείκτη Bovespa να κλείνει με πτώση 1%.

Από πλευράς των επενδυτών εκφράζεται έκπληξη όχι για την υποβάθμιση, την οποία χαρακτηρίζουν αναμενόμενη, αλλά για την κλίμακα των δύο βαθμίδων την οποία θεωρούν μεγάλη. Σύμφωνα με τον Πάμπλο Στιπανίτσιτς Σπάιερ, αναλυτής της Mirae Asset Wealth Management, «το βάθος της υποβάθμισης συνεπάγεται πως τα ομόλογα της Βραζιλίας θα παραμείνουν στο επίπεδο των “σκουπιδιών” για μεγάλο χρονικό διάστημα καθυστερώντας περαιτέρω την ανάκαμψη». Εχει προηγηθεί ανάλογη υποβάθμιση των ομολόγων της Βραζιλίας από τους άλλους δύο μεγάλους οίκους, τις Standard & Poor’s και Fitch, από το περασμένο έτος. Τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας έχουν προκαλέσει επτά υποβαθμίσεις σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών.

Ως εκ τούτου, η τρίτη αυτή υποβάθμιση στο επίπεδο των ομολόγων «σκουπιδιών» καταφέρει καίριο πλήγμα στην πρόεδρο της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, που υφίσταται πιέσεις για χαλάρωση της λιτότητας και τόνωση της ανάπτυξης, ενώ παράλληλα προσπαθεί να μη βρεθεί υπόδικη για την εμπλοκή της σε οικονομικά σκάνδαλα. Σχολιάζοντας την κίνηση της Moody’s, η κυβέρνηση Ρούσεφ τόνισε πως δεν μεταβάλλει σε τίποτε τη δέσμευσή της να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, που το περασμένο έτος εκτινάχθηκε στο 10% του ΑΕΠ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν, άλλωστε, να τονίσουν πως η υποβάθμιση δεν πρόκειται να προκαλέσει μαζικές εκροές κεφαλαίων.

Ο αντίκτυπος της υποβάθμισης αναμένεται να είναι περιορισμένος καθώς τα περισσότερα επενδυτικά funds έχουν εγκαταλείψει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας μετά την υποβάθμισή της από τους άλλους δύο οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στην κεντρική τράπεζα για να αυξήσει επισφαλείς και μη κερδοφόρες μορφές δανεισμού. Παρά τη συρρίκνωση της οικονομίας, ο πληθωρισμός στη Βραζιλία έφτασε στο 10% το περασμένο έτος, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Την ίδια στιγμή υποχωρούν τα ομόλογα της χώρας περισσότερο από τα αντίστοιχα οποιασδήποτε άλλης εκ των αναδυόμενων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, που βρίσκεται στο δεύτερο έτος ύφεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή