Το Brexit φέρνει την ύφεση πιο κοντά

Το Brexit φέρνει την ύφεση πιο κοντά

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήπως ενδιαφέρεστε για ακόμη μία ύφεση; Οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν ότι εάν οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου αποφασίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Βrexit), θα εκτιναχθούν στα ύψη οι πιθανότητες να περιπέσει σε ύφεση η οικονομία. Σε σχετική δημοσκόπηση, την οποία διεξήγαγε ενόψει δημοψηφίσματος το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οι πιθανότητες ύφεσης αυξάνονται 40% με μία αρνητική απάντηση για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με τις σαφώς χαμηλότερες πιθανότητες του 13% στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η δημόσια συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ενωση καλύπτει τα πάντα, από τη μετανάστευση μέχρι την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και την πρόσβαση στο εμπόριο, ενώ όσοι κάνουν εκστρατεία υπέρ της παραμονής ισχυρίζονται ότι η έξοδος θα έθετε εν κινδύνω τις επενδύσεις, την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Θα πρέπει, βέβαια, να αναφερθεί ότι, ενώ η οικονομία της Βρετανίας έχει ανακτήσει υπέρ το δέον το χαμένο έδαφος από την ύφεση του 2008-2009, αυτή η διαδικασία χρειάστηκε τέσσερα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας περιόδου κατά την οποία ο δείκτης ανεργίας είχε εκτιναχθεί σε επίπεδα-ρεκόρ δεκαεξαετίας. «Από την ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα υπάρξουν πολλά στοιχεία αβεβαιότητας και ανάλογες συνέπειες, οι οποίες θα επηρεάσουν την ανάπτυξη και θα την ανακόψουν», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κρις Χέιρ, οικονομολόγος της Investec και πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας. «Είναι πολύ πιθανό να δούμε ευμεταβλητότητα στις κεφαλαιαγορές, σκλήρυνση των συνθηκών χορήγησης πιστώσεων στη Βρετανία, πλήγμα στην εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και νοικοκυριών και όλα αυτά τα πράγματα, εάν συνδυαστούν, θα επιβραδύνουν την οικονομία».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει ότι ένα Brexit θα περιορίσει τις εμπορικές ευκαιρίες της χώρας, περιστέλλοντας τον μείζονα ρόλο του Λονδίνου ως ενός διεθνούς κόμβου για επιχειρηματικές και χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες. Οσοι, τώρα, βρίσκονται στο αντίπαλο στρατόπεδο, διατείνονται πως η Βρετανία θα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα εάν αποχωρήσει από την Ε.Ε. εφόσον θα απελευθερωθεί από την εξουσία των Βρυξελλών να θέτουν το ρυθμιστικό πλαίσιο του επιχειρείν και να ορίζουν προδιαγραφές για την υποδοχή Ευρωπαίων μεταναστών. Πάντως, το πώς θα εξελιχθεί η ψηφοφορία, είναι άγνωστο. Ωστόσο η προοπτική μιας αφ’ εαυτού επιβαλλόμενης καταστροφής της οικονομίας πιθανώς και να προσφέρεται ως ένα επιπλέον όπλο στα χέρια του Ντέιβιντ Κάμερον ενάντια στους θιασώτες του Brexit. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, μέλος του κόμματος των Συντηρητικών, στο οποίο ανήκει και ο πρωθυπουργός. Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, ο διοικητής της Μαρκ Κάρνεϊ και οι συνεργάτες του διασαφήνισαν πως το «δημοψήφισμα θα μπορούσε να συνιστά κίνδυνο για τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις των εταιρειών».

Τα χθεσινά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεικνύουν ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2015 οι επενδύσεις των βρετανικών επιχειρήσεων μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τα τελευταία δύο χρόνια. Ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Τζον Κάνλιφ, δήλωσε πρόσφατα ότι οι αξιωματούχοι του ιδρύματος πρέπει να τελούν εν εγρηγόρσει για να εντοπίσουν κινδύνους. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως «η Τράπεζα της Αγγλίας έχει μία σειρά εργαλείων και θα πρέπει να είναι έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει, εάν εμφανιστεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος». Ταυτόχρονα, οι προοπτικές μιας εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργούν έντονες πιέσεις και στη στερλίνα, η οποία ακολουθεί πτωτική πορεία από τις αρχές της εβδομάδας μετά τις δηλώσεις του κ. Τζόνσον ότι τάσσεται υπέρ του Βrexit. Στα μέσα της εβδομάδας, το νόμισμα είχε υποχωρήσει προς το δολάριο σε επίπεδα κάτω του 1,39 δολ., τα οποία ήταν και τα χαμηλότερα από το 2009. Εν κατακλείδι και σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, σε 34 οικονομολόγους, οι 29 προβλέπουν πτώση στο 1,35 δολ. ή και χαμηλότερα σε μία εβδομάδα, αφ’ ης στιγμής οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή