Ντάισελμπλουμ: Η νομισματική πολιτική δεν έχει φτάσει ακόμα στα όριά της

Ντάισελμπλουμ: Η νομισματική πολιτική δεν έχει φτάσει ακόμα στα όριά της

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νομισματική πολιτική δεν έχει φθάσει ακόμη στα όριά της, αλλά τα περαιτέρω μέτρα των κεντρικών τραπεζών πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένα για να είναι αποτελεσματικά, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 στη Σαγκάη.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση αν η νομισματική πολιτική έχει φθάσει στα όριά της για να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς τα επιτόκια είναι αρνητικά σε πολλές χώρες του κόσμου. «Δεν θεωρώ ότι η νομισματική πολιτική έχει φθάσει στο τέλος της, μπορεί να κάνει περισσότερα, αλλά θα πρέπει να σχεδιασθεί με πολύ σωστό τρόπο για να διατηρήσει την αποτελεσματικότητά της, για να έχει τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε στην οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup σε δημοσιογράφους.

Σημείωσε, επίσης, ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσο και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης γνωρίζουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η αποκαλούμενη πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν άμεσες απειλές. «Η ΕΚΤ ακολουθεί… μία επεκτατική νομισματική πολιτική, που επιτρέπει την ανάκαμψη της οικονομίας μας και πρέπει να έχουμε συνείδηση των δυνητικών κινδύνων που μπορούν να προκύψουν από την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης», σημείωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Η ΕΚΤ τους γνωρίζει πολύ καλά αυτούς και από την πλευρά της πολιτικής, επίσης τους γνωρίζουμε. Δεν βλέπω καμία φούσκα στην Ευρώπη επί του παρόντος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή