Αλλαγές στα κινεζικά χρηματιστήρια

Αλλαγές στα κινεζικά χρηματιστήρια

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μετατρέψουν τα κινεζικά χρηματιστήρια σε αξιόπιστα εργαλεία άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις δρομολογούνται στην Κίνα. Παράλληλα, το Πεκίνο προσφέρει στους ξένους επενδυτές μεγαλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά ομολόγων, αίροντας τους περιορισμούς που είχε θέσει παλαιότερα στις εισροές κεφαλαίων.

Τα σχέδιά του για μεταρρύθμιση των κινεζικών χρηματιστηρίων αποκάλυψε στους Financial Times ο νέος επικεφαλής της κινεζικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Λιου Σιγιού, που ανέλαβε μόλις το περασμένο Σάββατο.

Πρόθεσή του είναι να θέσει σε λειτουργία ένα σύστημα εγγραφών για τις αρχικές δημόσιες εγγραφές, με το οποίο θα αντικαταστήσει το έως τώρα υφιστάμενο σύστημα εγκρίσεων που υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους και περιορίζει την πρόσβαση των κινεζικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Ξιάο Γκανγκ που ανέλαβε την ευθύνη για τη μεγάλη αστάθεια στις κινεζικές αγορές και τις μάλλον άστοχες προσπάθειες τόνωσής τους. Υπενθυμίζεται πως ο βασικός δείκτης των κινεζικών χρηματιστηρίων είχε εκτιναχθεί μέσα σε 12 μήνες στα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών μέχρι τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Στη συνέχεια έχασε σχεδόν το 50% της κεφαλαιοποίησής του μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, με τις απώλειες στα δύο βασικά χρηματιστήρια, Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ, να φτάνουν στα 30 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 4 τρισ. δολαρίων. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν τον κ. Λιου εξαιρετικά έμπειρο επί θεμάτων χρηματοδότησης και εκτιμούν ότι ο διορισμός του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τού προσφέρει την ευκαιρία να εκσυγχρονίσει τις κινεζικές αγορές. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι στην Κίνα τα χρηματιστήρια παρουσιάζουν αδυναμίες θεσμικής φύσης που δεν μπορούν να ανατραπούν μόνο με την αλλαγή προσώπων. Στο μεταξύ, το Πεκίνο ανακοίνωσε στη διάρκεια της εβδομάδας ότι είναι ελεύθερη η πρόσβαση των ξένων επενδυτών στην κινεζική αγορά ομολόγων με εξαίρεση τον κλάδο των hedge funds.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή