Αποδόσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Υποχώρησαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται το απόγευμα γύρω τα 33,70 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 34,80 δολάρια το βαρέλι. Οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη από την άνοδο που είχε προηγηθεί την Πέμπτη, όταν ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας καλλιέργησε προσδοκίες για συμφωνία μείωσης της παραγωγής με τις άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. «Η άνοδος της Πέμπτης δεν οφειλόταν σε πραγματικά θεμελιώδη μεγέθη, αλλά μόνο στη φημολογία πως επίκειται κάποια συμφωνία μεταξύ των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών», σχολίασε σχετικά αναλυτής της IG στη Σιγκαπούρη. Προσέθεσε πως τέτοιου είδους φημολογίες «δεν αποτελούν ουσιαστική εξέλιξη ικανή να εξωθήσει ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου, γι’ αυτό και ακολούθησε ρευστοποίηση κερδών».

Σε ανοδική πορεία ο χρυσός

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του χρυσού, η οποία ξεκίνησε από τις αρχές του χρόνου. Το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται το ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, οι οποίοι προβαίνουν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών και ανησυχούν για την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Οι καθησυχαστικές δηλώσεις της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (κεντρικής τράπεζας) ότι η οικονομία της χώρας βελτιώνεται και παραμένει ισχυρή δεν απέδωσαν. Μέχρι στιγμής, ο χρυσός τείνει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ειδικότερα, χθες, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε έως και τα 1.240,47 δολάρια η ουγγιά για να υποχωρήσει αργότερα στα 1.237,20 δολάρια η ουγγιά. Από τις αρχές του μηνός το πολύτιμο μέταλλο ενδυναμώθηκε κατά 11%, άνοδος, η οποία είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2012, επειδή οι επενδυτές αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 παρατηρείται ζωηρό ενδιαφέρον για τον χρυσό ύστερα από τρία διαδοχικά χρόνια με απώλειες και σε συνθήκες κάμψης των χρηματιστηριακών δεικτών, μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου και περιορισμού στα στοιχήματα των χρηματιστών για νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed. Οι τελευταίοι δεν αναμένουν επικείμενη κινητοποίηση της Fed και στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο.

Ομόλογα

Ιδιαίτερα υποτονικές ήταν οι συναλλαγές στην εγχώρια αγορά ομολόγων στις τελευταίες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου. Οι αποδόσεις των κρατικών εκδόσεων παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην εγχώρια οικονομία εξαιτίας του πολιτικού ρίσκου της χώρας. Το 2ετές ομόλογο ολοκλήρωσε την εβδομάδα με τιμή στα 90,30 λεπτά του ευρώ ενώ η απόδοση κυμάνθηκε στο 11,30%. Το 3ετές ομόλογο είχε τιμή στα 79,20 λεπτά του ευρώ και απόδοση που διαμορφώθηκε στο 13,30%. Το 10ετές ομόλογο είχε μέση τιμή στα 59,00 λεπτά του ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με την απόδοση να ανέρχεται στο 10,35%. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) διαμορφώθηκε στις 1.020 μονάδες βάσης. Να σημειώσουμε ότι στο ξεκίνημα της εβδομάδας το spread είχε ανέλθει στις 1.026 μ.β.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή