Προβληματίζει το «ok» από Fed για μαζική επαναγορά μετοχών

Προβληματίζει το «ok» από Fed για μαζική επαναγορά μετοχών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Federal Reserve παίζει με τη φωτιά σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια των τραπεζών. Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές άναψαν το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η αμερικανική τράπεζα Capital One στην επαναγορά μετοχών αξίας κατά 300 εκατ. δολάρια περισσότερα από όσα επέτρεπε ο πρόσφατος νόμος Dodd-Frank. Η είδηση είναι ευχάριστη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά υπονομεύει την καλή φήμη που έχει η αμερικανική κεντρική τράπεζα σε ό,τι αφορά την αυστηρότητά της.

Η επαναγορά αυτών των μετοχών δεν εγκυμονεί τον κίνδυνο να παρουσιάσει η τράπεζα Capital One πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας. Η εν λόγω τράπεζα αντιπροσωπεύει περίπου το 0,11% των επισφαλών στοιχείων ενεργητικού, σύμφωνα με την Evercore ISI. Εξάλλου, η τράπεζα πέρασε επιτυχώς τα τεστ κοπώσεως του περασμένου έτους με ένα επίπεδο αποθεματικών τουλάχιστον 3% πάνω από το απαιτούμενο επίπεδο. Η εν λόγω αγορά των μετοχών εντάσσεται, άλλωστε, πλήρως σε ένα νομικό «παραθυράκι» που επιτρέπει στις τράπεζες την επαναγορά μετοχών όταν πληρούν ορισμένους όρους. Επιπλέον, η τράπεζα μπορεί πια να αγοράσει τις μετοχές έναντι τιμήματος που δεν υπερβαίνει το 75% της λογιστικής τους αξίας. Και αυτό επειδή η ανησυχία που έχει εκδηλωθεί προσφάτως σχετικά με την εικόνα της αμερικανικής οικονομίας έχει οδηγήσει τις μετοχές σε υποχώρηση.

Ο δείκτης IBW του τραπεζικού κλάδου έχει υποχωρήσει έως τώρα κατά 17% από την αρχή του έτους, μολονότι έχει μεσολαβήσει η ανάκαμψη του κλάδου κατά 7% εδώ και λίγες ημέρες. Αναμφίβολα μια τόσο μεγάλη δαπάνη προϋποθέτει ότι η τράπεζα έχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές της. Ο επικεφαλής της J.P. Morgan Τζέιμι Ντάιμον υποστηρίζει εδώ και καιρό πως η καλύτερη χρονική συγκυρία για να επαναγοράσει μια τράπεζα τις μετοχές της είναι όταν αυτές έχουν υποχωρήσει σε μια αξία κάτω από εκείνη στην οποία αναφέρουν τα λογιστικά της βιβλία. Την περασμένη εβδομάδα, τοποθέτησε τα χρήματά του στην επιχείρηση στην οποία εργάζεται αγοράζοντας μετοχές της αξίας άνω των 25 εκατ. δολαρίων.

Η Fed δεν πρέπει, όμως, να συναινεί τόσο πρόθυμα στην απόφαση μιας τράπεζας να προχωρήσει σε μαζική επαναγορά μετοχών. Το σκεπτικό στο οποίο βασίζονται τα τεστ κοπώσεως είναι η καταγραφή των κερδών και των ισολογισμών σε έναν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα και όχι μόνον για διάστημα δύο εβδομάδων. Επιπλέον, σε λίγες εβδομάδες θα δοθεί στη δημοσιότητα ο επόμενος γύρος των τεστ κοπώσεως μαζί με τον καθορισμό του ποσού που μπορούν να αποδώσουν οι τράπεζες στους μετόχους τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ενδεχομένως η Capital One και ορισμένες άλλες τράπεζες να υποστηρίζουν πως είναι ανάγκη να επαναγοράσουν μετοχές τους τώρα, προτού σημειώσει ξαφνική άνοδο η τιμή τους. Αυτό είναι, πάντως, καλό επιχείρημα, αλλά η Fed πρέπει να συγκρατηθεί και να μην προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή