1,8 εκατ. απολύσεις στην κινεζική βιομηχανία

1,8 εκατ. απολύσεις στην κινεζική βιομηχανία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 1,8 εκατ. απολύσεις από τους τομείς του άνθρακα και του χάλυβα, δηλαδή σε μείωση προσωπικού κατά 15%, πρόκειται να προχωρήσει το Πεκίνο σε μια προσπάθεια να περιορίσει την πλεονασματική παραγωγική δυνατότητα των κινεζικών βιομηχανιών. Μολονότι δεν έχει ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα για τις απολύσεις, η είδηση προκαλεί αίσθηση, καθώς το Πεκίνο για πρώτη φορά αποκαλύπτει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση. Ο Γιν Βαϊμίν, υπουργός Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δήλωσε πως θα χάσουν τη θέση εργασίας τους 1,3 εκατ. εργάτες στον τομέα του άνθρακα και άλλοι 500.000 στον τομέα του χάλυβα.

Στην Κίνα οι δύο αυτοί βιομηχανικοί κλάδοι απασχολούν περίπου 12 εκατ. εργαζομένους, σύμφωνα με την κινεζική στατιστική υπηρεσία. Οπως, όμως, παραδέχθηκε ο κ. Γιν, το σχετικό σχέδιο «προβλέπει και την αποκατάσταση 1,8 εκατ. εργαζομένων, κάτι πολύ δύσκολο». Η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει ταμείο με κεφάλαια ύψους 100 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 15,27 δισ. δολαρίων, τα οποία θα δαπανήσει μέσα στην επόμενη διετία προκειμένου να τοποθετήσει σε άλλες θέσεις όσους χάσουν τη δουλειά τους στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικής δυνατότητας.

Τα σχετικά κεφάλαια θα διατεθούν, όμως, μόνον μετά την πτώχευση συγκεκριμένων επιχειρήσεων των δύο κλάδων και τη διευθέτηση των χρεών τους. Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη οικονομία στον κόσμο γνωρίζει ραγδαία επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξής της. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το περασμένο έτος η ανάπτυξη δεν υπερέβη το 6,9%, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 25 ετών. Ανεξάρτητοι παρατηρητές, όμως, και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ χαμηλότερος, και ορισμένοι φθάνουν στο σημείο να τον τοποθετούν σε επίπεδα γύρω στο 3%. Από κινεζικής πλευράς, πάντως, ο επίσημος στόχος και για το τρέχον έτος παραμένει 6,5% με 7%. Παρά την επιβράδυνση, όμως, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μαζικών απολύσεων, όπως συνέβη κατά την κρίση των ασιατικών οικονομιών, οπότε απολύθηκαν περισσότεροι από 28 εκατ. εργαζόμενοι μέσα στην πενταετία 1998-2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή