Βελτίωση επενδυτικού κλίματος εν μέσω ενθαρρυντικών στοιχείων από ΗΠΑ

Βελτίωση επενδυτικού κλίματος εν μέσω ενθαρρυντικών στοιχείων από ΗΠΑ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενθαρρυντικά ήταν τα περισσότερα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, τα οποία δημοσιεύτηκαν την εβδομάδα που διανύσαμε, ενισχύοντας την εκτίμηση της αγοράς για αύξηση της δυναμικής της οικονομίας τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 214.000 τον Φεβρουάριο, έναντι μέσης εκτίμησης για άνοδο στις 190.000 από 193.000 τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία της ADP θεωρούνται πρόδρομος δείκτης για την έκθεση του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τις θέσεις απασχόλησης, η οποία περιλαμβάνει εκτός από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και αναμενόταν να δημοσιευτεί την Παρασκευή το απόγευμα (το παρόν άρθρο συγγράφηκε πριν από τη δημοσίευση των εν λόγω στοιχείων). Η εκτίμηση για συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας βρήκε περαιτέρω στήριξη στα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, οι οποίες, αν και κατέγραψαν απρόσμενη αύξηση στις 278.000 την περασμένη εβδομάδα, παρέμειναν κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 300.000 για 52η συνεχή εβδομάδα. Μηνιαία αύξηση 1,5% σημειώθηκε στις κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007 σε 1,14 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των επενδυτών για αύξηση 0,3%. Σχετικά με τον τομέα μεταποίησης, ο δείκτης ISM αυξήθηκε περισσότερο από όσο αναμενόταν τον Φεβρουάριο, φθάνοντας στις 49,5 μονάδες από 48,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο δεύτερος συνεχής μήνας κατά τον οποίο ο εν λόγω δείκτης σημειώνει αύξηση.

Στο περιβάλλον αυτό, ανοδικά κινούνταν σε εβδομαδιαία βάση οι περισσότεροι κύριοι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Η πρόσφατη ανάκαμψη στις τιμές πετρελαίου επίσης συνέβαλε θετικά στη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Θετικό αντίκτυπο είχε επίσης η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να προχωρήσει σε νέα μείωση των ελάχιστων υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες της χώρας κατά 50 μ.β. στο 17% σε μια νέα προσπάθεια να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο κέρδισε έδαφος την εβδομάδα που διανύουμε, ενισχυμένο από τις αυξημένες προσδοκίες της αγοράς για άνοδο των επιτοκίων της Fed κατά 25 μ.β. έως το τέλος του έτους. Επειτα από πτώση στο 1,0830 στα μέσα της εβδομάδας, η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαινόταν λίγο χαμηλότερα από το 1,1000 στην αγορά της Ευρώπης την Παρασκευή, κοντά στο υψηλό της εβδομάδας 1,1070.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή