Ανησυχία για τον υπερδανεισμό στην Κίνα

Ανησυχία για τον υπερδανεισμό στην Κίνα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση ότι η Moody’s υποβάθμισε την προοπτική της Κίνας δεν εξέπληξε, καθώς απηχεί την ανησυχία για την επιβράδυνση της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο. Ο εν λόγω οίκος επικαλέστηκε την αβεβαιότητα για τη δυνατότητα του Πεκίνου να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Δύο ημέρες νωρίτερα το Πεκίνο είχε μειώσει εκ νέου το ύψος του αποθεματικού που οφείλουν να διατηρούν οι κινεζικές τράπεζες για να τονώσει τον δανεισμό.

Σε ό,τι αφορά το χρέος της Κίνας, η Moody’s υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 40,6% του κινεζικού ΑΕΠ ενώ η Standard & Poor’s εκτιμά ότι το εταιρικό χρέος είχε ήδη φτάσει στο 160% του ΑΕΠ από το 2014. Κατά ορισμένες εκτιμήσεις το συνολικό χρέος της φθάνει στο ιλιγγιώδες 250% του ΑΕΠ της. Και οι τράπεζες εξακολουθούν να δανείζουν με την αύξηση του δανεισμού να υπολογίζεται ότι το 2015 έφτασε στο 12%, καθώς χορηγήθηκαν δάνεια ύψους 72 τρισ. γουάν. Ισως, όμως, να χαρακτηρίζει μια δόση υπερβολής την ανησυχία που εξέφρασε η Moodys’ γα τη μείωση των διαθεσίμων της Κίνας. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μειώθηκαν κατά 762 δισ. δολ., εκ των οποίων περίπου τα 300 δισ. δολ. δαπανήθηκαν από το Πεκίνο για να στηριχθεί το γουάν. Παραμένουν, ωστόσο, πάνω από τα 3,2 τρισ. δολ. και όπως έχει παραδεχθεί ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, αρκούν για να αντεπεξέλθει η χώρα.

Υποτίμηση γουάν

Οι τελευταίες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας εντείνουν, πάντως, την ανησυχία για τη δυνατότητα των κινεζικών αρχών να διαχειριστούν την κατάσταση. Αναλυτές της Natixis στο Χονγκ Κονγκ αποδίδουν τη νέα μείωση του αποθεματικού των τραπεζών στο ότι το Πεκίνο δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να πλήξει την ισοτιμία του γουάν και να επισπεύσει, έτσι, τις εκροές κεφαλαίων. Εχει, όμως, προηγηθεί δέσμευση της Κίνας ενώπιον των εμπορικών της εταίρων ότι δεν θα προβεί σε περαιτέρω υποτίμηση του γουάν μετά τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε στις αγορές τον Αύγουστο όταν υποτίμησε το κινεζικό νόμισμα κατά 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή