Στον «αέρα» η συνάντηση πετρελαιοπαραγωγών

Στον «αέρα» η συνάντηση πετρελαιοπαραγωγών

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνάντηση πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ, που είχε προγραμματισθεί να γίνει στις 20 Μαρτίου στη Ρωσία, μάλλον ακυρώνεται, καθώς δεν είναι σαφές κατά πόσον θα αποφασίσει να πάρει μέρος το Ιράν. Αυτή είναι η εκτίμηση πηγών του Reuters που γνωρίζουν καλά το θέμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Ιράν είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει τόσο το αν θα γίνει η συνάντηση όσο και το κατά πόσον θα επιτευχθεί συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου.

Ο λόγος είναι πως το Ιράν επιμένει πως πρέπει να εξαιρεθεί από οποιαδήποτε σχετική συμφωνία, προκειμένου να ανακτήσει το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά, το οποίο έχασε τα χρόνια των κυρώσεων, προς όφελος κυρίως της Σαουδικής Αραβίας. Μιλώντας στο Reuters, πηγές του ΟΠΕΚ σχολίασαν ότι «αφού δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το αν θα γίνει η συνάντηση, δεν υπάρχει λόγος να συναντηθούν». Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως θα ήταν, ωστόσο, καταλυτική εξέλιξη η απόφαση του Ιράν να πάρει μέρος σε συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής. Τον Ιανουάριο η παραγωγή ιρανικού πετρελαίου ήταν, σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ, 2,93 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η Τεχεράνη θα δεχόταν μόνο να παγώσει την παραγωγή της στα 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή στα προ των κυρώσεων επίπεδα. Το θέμα αναμένεται, πάντως, να συζητηθεί τη Δευτέρα στη συνάντηση που θα έχει στην Τεχεράνη ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ με τον Ιρανό ομόλογό του Μπιζάν Ζανγκανέχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή