Ρεκόρ κινεζικών επενδύσεων το 2015 στην Ευρώπη, στα 23 δισ. δολάρια

Ρεκόρ κινεζικών επενδύσεων το 2015 στην Ευρώπη, στα 23 δισ. δολάρια

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη μερίδα του λέοντος των κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό εισέπραξε η Ευρώπη το 2015, με την Ιταλία και τη Γαλλία να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Παρά την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, οι επενδύσεις στην Ευρώπη εκτοξεύθηκαν στο ρεκόρ των 23 δισ. δολαρίων το 2015, με άνοδο 28% από τα αντίστοιχα 18 δισ. δολάρια που είχαν καταγραφεί το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της νομικής εταιρείας Baker & McKenzie και της συμβουλευτικής εταιρείας, τα οποία παρουσιάζονται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Στις ΗΠΑ, οι επενδύσεις των κινεζικών εταιρειών το 2015 διαμορφώθηκαν στα 18 δισ. δολάρια από τα 12,8 δισ. δολάρια το 2014, αντανακλώντας ετήσια άνοδο 17%.

Υπάρχουν, ωστόσο, υποψίες για επιβράδυνση των κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό σε σχέση με τους υψηλούς ρυθμούς των προηγούμενων ετών. Ειδικότερα, η προαναφερόμενη άνοδος των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη της τάξεως του 28% το 2015 από πέρυσι είναι μικρότερη από το διπλάσιο ποσοστό που είχε καταγραφεί το 2014 από το 2013. Αναλυτικότερα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη αναρριχήθηκαν 37% στα 17,1 δισ. δολάρια από τα 12,5 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Η Ιταλία προσέλκυσε τις περισσότερες επενδύσεις από την Κίνα, κάτι που αποδίδεται κυρίως στην εξαγορά της Pirelli από την ChemChina αντί 7,9 δισ. δολαρίων. Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται η Γαλλία, λαμβάνοντας επενδύσεις 3,6 δισ. δολαρίων από την Κίνα μέσω της σύναψης συμφωνιών στον τουριστικό και στον κατασκευαστικό κλάδο.

Οπως υποδεικνύουν τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επί του παρόντος για το 2016, οι συμφωνίες που πιθανώς να συνάψουν κινεζικές εταιρείες στη Δύση υπολογίζονται στα 70 δισ. δολάρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υλοποιηθούν όλες. Εν τούτοις, στελέχη της Baker & McKenzie στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων σχολιάζουν πως η δραστηριότητα των κινεζικών εταιρειών στο εξωτερικό είναι αξιοσημείωτη, λαμβανομένων υπ’ όψιν των συνθηκών που επικρατούν όχι μόνο στην οικονομία τους αλλά σε παγκόσμια κλίμακα. «Διανύουμε περίοδο υψηλής μεταβλητότητας, αλλά οι κινεζικές εταιρείες δεν πτοούνται και συνεχίζουν τις επενδύσεις τους, τολμώντας να κάνουν μεγάλα βήματα στην Ευρώπη και στις αγορές της Βορείου Αμερικής. Στις ΗΠΑ, οι κινεζικές εταιρείες πραγματοποίησαν πέρυσι περισσότερες επενδύσεις στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια και στο Τέξας. Στη Νέα Υόρκη οι συμφωνίες διαμορφώθηκαν στα 5,4 δισ. δολάρια. Αφορούσαν τον κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αλλά και τα ακίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή