Ιαπωνία και Ιράν απειλούν τη ρωσική πρωτοκαθεδρία στο χαβιάρι

Ιαπωνία και Ιράν απειλούν τη ρωσική πρωτοκαθεδρία στο χαβιάρι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου σημειώνουν κάθετη πτώση, αλλά ένα από τα εμπορεύματα της Ρωσίας που έρχεται να αναπληρώσει ως έναν βαθμό τα διαφυγόντα κέρδη είναι το ρωσικό χαβιάρι. Οι εξαγωγές αυτού του ακριβού εδέσματος τριπλασιάστηκαν το περασμένο έτος, φθάνοντας περίπου στους 4,71 τόνους. Στη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας τονίζεται ότι η θεαματική αυτή αύξηση των εξαγωγών οφείλεται στη βελτίωση των μεθόδων παραγωγής αλλά και «στις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, χάρη στις συναλλαγματικές ισοτιμίες».

Νέοι παίκτες

Η Ρωσία ενδέχεται, πάντως, να αντιμετωπίσει σύντομα πολύ ισχυρό ανταγωνισμό από άλλες χώρες, οι οποίες προσβλέπουν σε βελτίωση των οικονομικών τους με το εμπόριο αυτού του ιδιαιτέρως προσοδοφόρου προϊόντος. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η Ιαπωνία επιδιώκει να αναδειχθεί στην επόμενη παγκόσμια υπερδύναμη στο εμπόριο χαβιαριού.

Χάρη σε ένα επιτυχημένο πείραμα από κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο στην επαρχία Μιγιαζάκι, η Ιαπωνία είναι σε θέση να εμπορεύεται χαβιάρι από το 2013. Αυτό συνεπάγεται σημαντική στροφή της ιαπωνικής αγροτικής βιομηχανίας που, συνολικά, ανέρχεται σε 4 δισ. δολάρια ετησίως και τα τελευταία χρόνια είχε πληγεί από τις φθηνές εισαγωγές.

Ηδη στο Τόκιο τα καλά εστιατόρια σερβίρουν εγχώριο χαβιάρι, μολονότι έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία η εξωτερική αγορά.

Το Ιράν

Ο τρίτος ανταγωνιστής είναι το Ιράν, που επιδιώκει να ανακτήσει τη θέση του στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, την οποία είχε χάσει τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των κυρώσεων από τη Δύση.

Εως το 2000, το Ιράν εξήγαγε τουλάχιστον 40 τόνους χαβιάρι ετησίως. Παράγοντες της ιρανικής αγοράς τροφίμων εκφράζουν την ελπίδα πως η προσέγγιση με τη Δύση θα τους δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε εξαγωγές, και το χαβιάρι θα έχει σημαντική θέση ανάμεσά τους.

Η ιδιωτική καλλιέργεια Ghareh Boron Caviar Fish Farm, 190 χιλιόμετρα βόρεια της Τεχεράνης, παράγει τουλάχιστον 500.000 κιλά χαβιάρι ετησίως. Πρόκειται, όμως, για ένα είδος που χρειάζεται χρόνο για να αυξήσει την παραγωγή του. Ετσι η μονάδα αυτή φιλοδοξεί να εξάγει 30 τόνους χαβιάρι ετησίως μέσα σε τρία χρόνια και, με δεδομένη την τιμή των 3.000 δολαρίων το κιλό, προσβλέπει σε έσοδα ύψους 90 εκατ. δολαρίων το έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή