Πολλές επιλογές για αγορά… κάστρου

Πολλές επιλογές για αγορά… κάστρου

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ονειρευόσασταν από παιδί να αποκτήσετε ένα κάστρο, σήμερα έχετε πολλές επιλογές. Λόγω της αιματοβαμμένης ιστορίας της η Ευρώπη είναι διάσπαρτη από κάστρα, μικρά και μεγάλα, ανακαινισμένα ή υπό κατάρρευση, από την Ιρλανδία και την Αγγλία μέχρι την Τσεχία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι σε καμία περίπτωση φθηνά. Ωστόσο αν συγκριθούν με τις τιμές των ακινήτων σε πολλές ευρωπαϊκές ή αμερικανικές πόλεις, τότε μάλλον δεν είναι και ακριβά. Ισως μάλιστα να είναι και σχετικά φθηνά, αν θυμηθεί κανείς τις τιμές των ακινήτων στην Αθήνα πριν από μόλις οκτώ χρόνια και αναλογιστεί ότι με περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ μπορεί να αγοράσει κανονικό κάστρο στη Βρετανία και στη Γαλλία, ή κάτι όχι τόσο φανταχτερό σε πολύ χαμηλότερες τιμές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Πολλές επιλογές

Η σημερινή αγορά προσφέρει κάστρα ανά την Ευρώπη για όλα τα γούστα (αν και όχι για όλα τα βαλάντια). Μία από τις πιο ακριβές επιλογές είναι το κάστρο Glin στην κομητεία Λίμερικ, στη Νοτιοδυτική Ιρλανδία. Το κάστρο ηλικίας περίπου 700 ετών περιβάλλεται από έκταση 1.500 στρεμμάτων εντός της οποίας υπάρχουν δάσος και κήποι, ενώ διαθέτει 21 υπνοδωμάτια, βιβλιοθήκη και καπνιστήριο. Το εμβαδόν του κάστρου Glin είναι σχεδόν 1.900 τετραγωνικά μέτρα. Η τιμή του είναι ανάλογη: 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Αν νιώθετε ότι ξεθωριάζει το όνειρό σας, μην απογοητεύεστε. Η γαλλική αγορά προσφέρει πληθώρα κάστρων σε τιμές όχι ακριβώς προσιτές, αλλά ούτε και εξωφρενικές. Για παράδειγμα, ένας πύργος στα Γαλλικά Πυρηναία, μεταξύ Μπιαρίτς και Λούρδης, χτισμένος σε οικόπεδο έκτασης 5,5 στρεμμάτων, πωλείται προς 850.000 ευρώ. Μπορεί να μην έχει ιστορία επτά αιώνων όπως το κάστρο Glin και να είχε χτιστεί μόλις μεταξύ 1914-1918, παρ’ όλα αυτά είναι ωραιότατο και διαθέτει εννέα υπνοδωμάτια και δύο μπάνια (μάλλον λίγα, αλλά τέλος πάντων). Βέβαια 850.000 ευρώ δεν είναι λίγα. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη πιο οικονομικές επιλογές. Με 695.000 ευρώ μπορείτε να αγοράσετε έναν κανονικό πύργο χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου και περιτριγυρισμένο από τείχος κοντά στην πόλη Κλαμεσί στη Βουργουνδία της Γαλλίας. Ο πύργος διαθέτει έξι υπνοδωμάτια και δύο μπάνια, ενώ το σαλόνι του έχει έκταση 50 τετραγωνικών μέτρων. Διαθέτει και βοηθητικά κτίσματα, και φυσικά τζάκι. Πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι ο ετήσιος φόρος που πρέπει να πληρώνει ο ιδιοκτήτης του ανέρχεται σε 2.700 ευρώ (για ΕΝΦΙΑ ενός πύργου στη Γαλλία δεν είναι και πολλά).

Στη Βρετανία

Για τους λάτρεις των πύργων που δυσκολεύονται με τα γαλλικά, η Αγγλία προσφέρει επίσης εξαιρετικές επιλογές. Το κάστρο Thurland στο Λάνκασαϊρ, για παράδειγμα, προσφέρεται προς πώληση έναντι 480.000 ευρώ. Εντάξει, όχι ολόκληρο το κάστρο, αλλά ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια, μπαλκόνι, θερμαινόμενα πατώματα. Σε κάθε περίπτωση το κάστρο διαθέτει τείχος (όχι πολύ ψηλό), τάφρο με νερό και κεντρική πύλη με γέφυρα (όχι από αυτές που ανεβοκατεβαίνουν πάντως). Τέλος, σύμφωνα με το Bloomberg, εξαιρετική αγορά για κάστρα υπάρχει και στην Τσεχία. Εκεί μάλιστα οι τιμές ξεκινούν από τις 12 χιλιάδες ευρώ και φτάνουν μέχρι τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Σε γενικές γραμμές, η Τσεχία κρύβει αρκετές ευκαιρίες, δεδομένου ότι τα κάστρα της είναι πέντε με δέκα φορές φθηνότερα σε σχέση με τη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ιταλία. Πολλές φορές το κόστος ανακαίνισης και συντήρησης ενός πύργου ή ενός κάστρου είναι υψηλότερο από την τιμή αγοράς. Βέβαια, ωραία είναι τα κάστρα, αλλά, μεταξύ μας, ένας πύργος στη Μάνη ή ένα υπόσκαφο στη Σαντορίνη μάλλον είναι καλύτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή