Λαγκάρντ: Η παγκόσμια οικονομία θα ήταν σε χειρότερη θέση χωρίς τα αρνητικά επιτόκια

Λαγκάρντ: Η παγκόσμια οικονομία θα ήταν σε χειρότερη θέση χωρίς τα αρνητικά επιτόκια

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια οικονομία θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση χωρίς τα αρνητικά επιτόκια, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg. Τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη και την Ιαπωνία συνέβαλαν στη στήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης και της αύξησης των τιμών, δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας μπορεί να χρειασθεί να εφαρμόσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα λόγω των αρνητικών επιτοκίων.

«Εάν δεν είχαμε αυτά τα αρνητικά επιτόκια, θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη θέση σήμερα, με τον πληθωρισμό πιθανότατα χαμηλότερα από ό,τι είναι, με την ανάπτυξη πιθανότατα χαμηλότερη από αυτή που είναι σήμερα. Ήταν καλό που εφαρμόσθηκαν αρνητικά επιτόκια υπό τις τρέχουσες συνθήκες», σημείωσε η Λαγκάρντ, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ πρόσφατο μέσο πολιτικής και ότι θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος για την αξιολόγησή του. «Ας δούμε, αν θα επανεκκινήσει τη διαδικασία διοχέτευσης πιστώσεων στην οικονομία, αλλάζοντας το πρότυπο συμπεριφοράς των ανθρώπων και αλλάζοντας επίσης τη στρατηγική των τραπεζών. Μπορεί να είναι καλό για την οικονομία, ίσως όχι για πάντα, αλλά για μια χρονική περίοδο», σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Αναφερόμενη στην κινεζική οικονομία, η Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ είναι πιθανόν να αναθεωρήσει προς τα πάνω την εκτίμησή του για ρυθμό ανάπτυξης 6,3%, λόγω των σχεδιαζόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων στήριξης. Η πρόβλεψη μπορεί να αυξηθεί «λίγο περισσότερο» μετά την αξιολόγηση του οικονομικού πακέτου, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, δήλωσε. «Πιστεύουμε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Εάν αυτές οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοσθούν και τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν κατευθυνθούν προς τους πιο αποτελεσματικούς μοχλούς στις κοινωνίες», τότε η συνταγή θα είναι πολύ καλή για να συνεχίσει η Κίνα να έχει μία ποιοτική ανάπτυξη», σημείωσε η Λαγκάρντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή