Αποδόσεις

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ στο Λονδίνο ξεπέρασε τα 42 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, φθάνοντας σε νέο υψηλό επίπεδο από τις αρχές του έτους, σε ένα ράλι που συνεχίζεται επί έναν περίπου μήνα. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού πετρελαίου έφθασε μέχρι τα 40,93 δολάρια το βαρέλι, αντανακλώντας ισχυρή άνοδο από τα χαμηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί τον Δεκέμβριο. Στα τέλη του 2015, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλό 12ετίας λόγω της υπερπροσφοράς «μαύρου» χρυσού σε ένα οικονομικό περιβάλλον με ασθενή ζήτηση. Ομως, η πρόθεση και μόνον του ΟΠΕΚ να συζητήσει ένα «πάγωμα» της παραγωγής ώστε να ενισχυθούν οι τιμές έχει αντιστρέψει την πτώση τους. Η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύεται εδώ και πέντε συναπτές εβδομάδες και η τιμή του Μπρεντ αναρριχάται εδώ και τέσσερις εβδομάδες.

Reuters

Ευκαιρίες στον κλάδο εξόρυξης χρυσού

Οι τιμές των μετοχών των ομίλων εξόρυξης χρυσού, οι οποίες είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δεκαετιών, εξακολουθούν να θεωρούνται φθηνές και προσιτές. Η εκτίμηση αυτή απορρέει από τη σύγκριση στο πλαίσιο ιστορικών δεδομένων με τα αποθέματά τους στο πολύτιμο μέταλλο. Ενας δείκτης, τον οποίο χρησιμοποιούν μεγάλοι παραγωγοί χρυσού όπως οι όμιλοι της Barrick Gold και της Goldcorp (BI Global Senior Gold Valuation Ρeer Group), μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες σημείωσε άνοδο 87%, η οποία ήταν και τετραπλάσια από το ράλι στην τιμή του μετάλλου. Η εξέλιξη αυτή παρατηρήθηκε μετά την τριετία πτώσης των τιμών του χρυσού. Ως αποτέλεσμα οι εξορυκτικοί όμιλοι κατόρθωσαν να απαλλαγούν από τα περιττά και τα κέρδη από την υψηλότερη τιμή να διαχέονται σε όλο τους τον μηχανισμό. «Ανεξαρτήτως του ζωηρού αγοραστικού ενδιαφέροντος στο πολύτιμο μέταλλο και της αύξησης της αξίας των αντίστοιχων ομίλων, οι μετοχές τους συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε χαμηλά επίπεδα», επισημαίνει ο Κεν Χόφμαν, αναλυτής της Bloomberg Intelligence. Οι δεκατέσσερις εταιρείες του δείκτη BI Global Senior Gold βλέπουν τις μετοχές τους να τελούν υπό διαπραγμάτευση σε επίπεδα ισοδύναμα με 38 φορές τα κέρδη τους εν συγκρίσει με τις 20 φορές πριν από ένα χρόνο.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Επιλεκτικές αγορές κρατικών ομολόγων σημειώθηκαν αυτή την εβδομάδα στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ). Οι διαχειριστές ομολόγων έχουν προεξοφλήσει ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η τιμή του 2ετούς ομολόγου ανήλθε στα 93,80 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να κυμαίνεται στο 8,5%. Το 3ετές ομόλογο είχε τιμή στα 89,5 λεπτά και απόδοση στο 8,8%, ενώ το 10ετές ομόλογο εμφάνισε τιμή στα 67,70 λεπτά και απόδοση στο 8,55%. Το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) διαμορφώθηκε στις 833 μονάδες βάσης. Στην αρχή της εβδομάδας, το spread διαπραγματευόταν από τις 832 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ανήλθε στο 0,22%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή