«Ακριβό» για τις τράπεζες το TLTRO της EKT

«Ακριβό» για τις τράπεζες το TLTRO της EKT

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον θα αποδώσει το σχέδιο της ΕΚΤ να πληρώνει ουσιαστικά τις τράπεζες, ώστε αυτές να χορηγούν δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εκφράζει η ευρωπαϊκή τραπεζική βιομηχανία. Το πρόβλημα των τραπεζιτών είναι, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, ότι αν χορηγήσουν περισσότερα δάνεια θα πρέπει παράλληλα να αυξήσουν και τα κεφάλαια που διαθέτουν.

Η χορήγηση νέων τετραετών δανείων (TLTRO) προς τις εμπορικές τράπεζες με μηδενικό επιτόκιο από την ΕΚΤ ήταν ένα από τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κεντρική τράπεζα στις 10 Μαρτίου στην προσπάθειά της να τονώσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Μάλιστα, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να πληρώσει τις τράπεζες με απόδοση μέχρι και 0,4% αν αυτές χορηγήσουν όλα τα κεφάλαια που θα αντλήσουν από την κεντρική τράπεζα. Πρόκειται για μέτρο που έχει ως στόχο την αύξηση της χορήγησης πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία μέσω της αύξησης της παρεχόμενης ρευστότητας προς τις τράπεζες. Ωστόσο στελέχη του τραπεζικού τομέα υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι η ρευστότητα, αλλά το υψηλό κόστος του κεφαλαίου εξαιτίας του υπάρχοντος κανονιστικού πλαισίου. «Για τις περισσότερες τράπεζες το ζήτημα δεν είναι η ρευστότητα, αλλά το κεφάλαιο. Και επίσης η ποιότητα των πιστώσεων», λέει στους FT ο κ. Ουαλίντ ελ Αμίρ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ιταλικής τράπεζας UniCredit. «Σαφώς και θα βοηθήσει (το μέτρο) ορισμένες τράπεζες, αντικαθιστώντας πιο ακριβές μορφές χρηματοδότησης», προσθέτει ο κ. Κριστόφ Ρίγκερ, επικεφαλής αναλυτής επιτοκίων και πιστώσεων της γερμανικής τράπεζας Commerzbank. «Οι περισσότερες όμως, ιδίως οι τράπεζες του πυρήνα, διαθέτουν άπλετη ρευστότητα. Δεν τις περιορίζει η έλλειψη ρευστότητας, αλλά πρωτίστως και κυρίως η έλλειψη κεφαλαίων», εξηγεί ο κ. Ρίγκερ. «Τα κεφάλαια εξακολουθούν να είναι λιγοστά και ακριβά. Και υπάρχει ανησυχία ότι οι κανονιστικές αρχές μπορεί να απαιτήσουν από τις τράπεζες να διατηρούν κεφάλαια για κρατικά ομόλογα (που αγοράζουν).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή