Εκανε πολλά, υποσχέθηκε περισσότερα

Εκανε πολλά, υποσχέθηκε περισσότερα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγο καιρό συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που ανέλαβε την εξουσία στην Ινδία ο Ναρέντρα Μόντι. Κατόρθωσε να αναδειχθεί πρωθυπουργός, επαγγελλόμενος να αναζωογονήσει την οικονομία, να πατάξει τη διαφθορά και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, εξορθολογίζοντας το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της χώρας. Ως επικεφαλής του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα κέρδισε τις εκλογές του 2014 με συντριπτική και πρωτοφανή νίκη, δίνοντας την εντύπωση πως μια νέα εποχή ξεκινά για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. Σήμερα, όμως, οι φιλοδοξίες του Ναρέντρα Μόντι πόρρω απέχουν από την υλοποίησή τους. Στα θετικά, βέβαια, πρέπει να προσμετρηθεί ότι η Ινδία ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου έχει ξεπεράσει την Κίνα με ρυθμό 7,6% το οικονομικό 2015-2016 με λήξη στις 31 τρέχοντος.

Η κάμψη των τιμών του πετρελαίου συνέβαλε στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, τη βελτίωση στα περιθώρια των εταιρικών κερδών και την τόνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ο Ινδός πρωθυπουργός προώθησε το άνοιγμα κλάδων, όπως οι σιδηρόδρομοι και ο αμυντικός εξοπλισμός, εξασφαλίζοντας ξένες επενδύσεις ρεκόρ. Αυτό συνέβη το 2015, όταν οι επενδυτές εγκατέλειπαν μαζικά τις αναδυόμενες αγορές. Οι εισροές αυτές συνέτειναν στο να αυξηθούν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας κατά 47 δισ. δολάρια από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2015, φθάνοντας στα 350 δισ. δολάρια. Αυτά επαρκούν για να καλύψουν τις εισαγωγές σχεδόν οκτώ μηνών, ενώ είναι σχεδόν τριπλάσια από όσα προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Το σημαντικότερο βήμα για την ινδική οικονομία, το οποίο σε παγκόσμιο επίπεδο αποτόλμησε ο Ναρέντρα Μόντι, είναι ότι η χώρα έχει ανοιχτές τις πύλες της στο διεθνές επιχειρείν», παρατηρεί η Αλίσα Εϊρες, ανώτατη ερευνήτρια του ερευνητικού κέντρου «Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων».

Η γραφειοκρατία, επιπλέον, έχει περιοριστεί. Η κατάταξη της Ινδίας έχει βελτιωθεί βάσει του σχετικού δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος βαθμολογεί το πόσο εύκολο είναι να επιχειρεί κάποιος στην κάθε χώρα. Αντίστοιχα, σε έρευνα της Ernst & Young, ήταν διπλάσια τα υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών που επέλεγαν την Ινδία και όχι την Κίνα ως κορυφαίο επενδυτικό προορισμό σε ορίζοντα τριετίας. Επιπλέον, ο Ναρέντρα Μόντι στοχεύει να μετατρέψει την Ινδία σε παγκόσμιο μεταποιητικό κόμβο. Το πρόγραμμά του με την ονομασία «Κατασκευασμένο στην Ινδία» και η προσέγγιση ξένων ηγετών απέφεραν περισσότερα από 400 δισ. δολάρια σε υπεράκτιες επενδύσεις και συναφείς δεσμεύσεις. Εάν υλοποιηθούν, τότε θα πρόκειται για τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων 14 χρόνων συνολικά στην Ινδία. Αναφορικά με την απασχόληση, η κυβέρνηση προσδοκά να δημιουργήσει 100 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε εργοστάσια έως το 2022. Επιπλέον, έως τότε επιδιώκει να διευρύνει το μερίδιο της μεταποίησης στην οικονομία στο 25% από το 18% το 2014, οπότε ανέλαβε ο κ. Μόντι.

Ωστόσο, υπάρχουν και πεδία στα οποία παρατηρούνται οπισθοδρομήσεις. Ο Ναρέντρα Μόντι αναδιπλώθηκε στην υπόσχεσή του να διευκολύνει την απόκτηση γης, ενώ το αντιπολιτευόμενο Κόμμα του Κογκρέσου επανειλημμένως παρεμπόδισε την ψήφιση νομοσχεδίου με στόχο τη δημιουργία ενιαίας αγοράς για τον πληθυσμό του 1,3 δισεκατομμυρίου της Ινδίας. Επίσης δεν προώθησε μέτρα για την ευελιξία της αγοράς εργασίας. Οι εξαγωγές της Ινδίας παραμένουν αδύναμες, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου τα επισφαλή δάνεια αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ 14 ετών. Η κατάσταση αυτή ίσως λειτουργήσει ως τροχοπέδη της ανάπτυξης, ενώ και η κερδοφορία των επιχειρήσεων υστερεί σε σύγκριση με την ανάπτυξη της οικονομίας. Πάντως, το ΔΝΤ, το οποίο αμφισβητεί την ακρίβεια των οικονομικών στοιχείων της Ινδίας, την προειδοποιεί πως μια επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας ενδεχομένως να πλήξει την ανάπτυξη, να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό και να κλονίσει το αίσθημα των καταναλωτών και των επενδυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή