Εκτός μνημονίου και επισήμως η Κύπρος μέσα σε τρία χρόνια

Εκτός μνημονίου και επισήμως η Κύπρος μέσα σε τρία χρόνια

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία χρόνια μετά την πρωτοφανή λύση του bail in, που οδήγησε σε «κούρεμα» των μεγάλων καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, και έναν χρόνο μετά την άρση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων που το συνόδευσαν, η Κύπρος βγήκε και τυπικά χθες από το μνημόνιο, έχοντας απορροφήσει μόνον τα 7,3 δισ. ευρώ από τα 10 δισ. ευρώ του προγράμματός της.

Οπως τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, θα συνεχισθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη Μεγαλόνησο που, άλλωστε, θα παραμείνει σε εποπτεία, καθώς θα πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο μεταμνημονιακοί έλεγχοι έως την εξόφληση του 75% του χρέους της. Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων, έχει προγραμματισθεί για το χρονικό διάστημα από το 2025 έως το 2031. Σκιές στην επιτυχία της Λευκωσίας αποτελούν, όμως, η απόφαση για πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds, που υπήρξε όρος των δανειστών για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, καθώς και το ότι δεν είναι πλέον επιλέξιμα τα ομόλογά της για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ο λόγος είναι ότι το νησί δεν θα είναι πλέον σε πρόγραμμα, ενώ οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει τα κυπριακά ομόλογα στο επίπεδο των «ομολόγων σκουπιδιών» από το 2012.

Συγχαίροντας την κυβέρνηση αλλά και τον λαό της Κύπρου, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως η χώρα κατάφερε να επανέλθει σε οικονομική ανάπτυξη, αλλά πρόσθεσε πως το τέλος του προγράμματος δεν είναι το τέλος της μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Είπε ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να μετασχηματισθεί η αγορά εργασίας και να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Αναφερόμενος, άλλωστε, στον μετασχηματισμό που υπέστη το τραπεζικό σύστημα της νήσου, ο επικεφαλής του ΕSM, που χορήγησε στη Λευκωσία 6,3 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ότι «ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου υπήρξε κύρια αιτία της κρίσης, αλλά αναδιαρθρώθηκε, ανακεφαλαιοποιήθηκε και περιορίστηκε».

Τίμημα αυτού του μετασχηματισμού ήταν το «βαθύ κούρεμα» κατά 47,5% που υπέστησαν όσες καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες υπερέβαιναν τις 100.000 ευρώ, καθώς και η διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας. Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα «καλή μέρα για την Κύπρο και την Ευρώπη», ενώ τόνισε ότι «με την ολοκλήρωση του προγράμματος, η χώρα βγαίνει από την κρίση».

Παραμένει, ωστόσο, το ακανθώδες θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που στην Κύπρο ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 70% των πιστώσεων. Το πρόβλημα είναι ότι, ύστερα από επίμονες πιέσεις των δανειστών, η Βουλή της Κύπρου ψήφισε την πώλησή τους σε ξένα funds, γεγονός που συνεπάγεται κινδύνους για τους δανειολήπτες. Ακύρωσε, έτσι, την απαγόρευση της κυπριακής νομοθεσίας, που επέτρεπε μόνον την πώληση δανείων μεταξύ κυπριακών τραπεζών. Εξίσου σημαντικός λόγος ανησυχίας είναι το ότι, με την έξοδο του νησιού από το μνημόνιο, τα ομόλογα του κυπριακού δημοσίου δεν θα είναι πλέον επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, καθώς οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν τους έχουν δώσει βαθμολογία επένδυσης. Από την υπαγωγή της Κύπρου σε μνημόνιο την άνοιξη του 2013, η ΕΚΤ δέχεται τα κυπριακά ομόλογα ως ενέχυρο για παροχή ρευστότητας, ενώ παράλληλα τα συμπεριλαμβάνει στις αγορές της.

Προ δύο εβδομάδων το σύνολο των κυπριακών ομολόγων που είχε αγοράσει η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, έφτανε στα 285 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να βρουν άλλες πηγές χρηματοδότησης, εφ’ όσον τα κυπριακά ομόλογα δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά ως ενέχυρο. Ενδέχεται έτσι να κινηθούν ανοδικά οι αποδόσεις τους, εφ’ όσον η Λευκωσία δεν θα έχει πλέον τη στήριξη της ΕΚΤ. Σύμφωνα, πάντως, με Κύπριους οικονομολόγους και στελέχη της κεντρικής τράπεζας της νήσου, που μίλησαν προ ημερών στην ιστοσελίδα Stock Watch, ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος, καθώς οι κυπριακές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεσή τους σε ομόλογα του κυπριακού δημοσίου. Υπολογίζεται ότι οι τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο διακρατούν κυπριακά ομόλογα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή