Ανάκαμψη μετ’ εμποδίων στην Πορτογαλία «βλέπει» το ΔΝΤ

Ανάκαμψη μετ’ εμποδίων στην Πορτογαλία «βλέπει» το ΔΝΤ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάκαμψη της Πορτογαλίας, αν και περιορισμένη, διαπιστώνει σε σχετική έκθεσή του το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν: τα υψηλά επίπεδα δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, τα διαρθρωτικά εμπόδια που αναστέλλουν την ανάπτυξη, αλλά και το αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.

Καλεί, έτσι, τις Αρχές της χώρας να οικοδομήσουν πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη βάση του προγράμματος που το ίδιο συγχρηματοδότησε. Διαπιστώνει, όμως, ότι ανατρέπονται –τουλάχιστον μερικώς– τα διαρθρωτικά μέτρα που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και οδήγησαν τη χώρα στην ανάκαμψη. Καλεί γι’ αυτό τις πορτογαλικές αρχές να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν συνετές πολιτικές, προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού της τομέα. Τονίζει ειδικότερα πως πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να ενισχυθούν οι ισολογισμοί των πορτογαλικών τραπεζών. Προκειμένου, άλλωστε, να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, συνιστά επίμονη εποπτεία, συγκέντρωση κεφαλαίων και διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες και τις συναλλαγές του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Υπερχρέωση

Το ΔΝΤ εκτιμά πως το περασμένο έτος η Λισσαβώνα δεν πέτυχε τον στόχο του 2,7% που είχε θέσει για το δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς υπολογίζει πως αυτό έφτασε στο 4,4% του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους. Επισημαίνει παράλληλα ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας πάσχει εξαιτίας χαμηλής κερδοφορίας αλλά και κακής ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, ενώ τα επίπεδα χρέους των επιχειρήσεων της χώρας είναι από τα υψηλότερα στην Ε.Ε. Τονίζει ότι ειδικότερα η υπερχρέωση των πορτογαλικών επιχειρήσεων εμποδίζει ουσιαστικά τη χορήγηση πιστώσεων σε νέους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη 1,5% που σημείωσε η πορτογαλική οικονομία το περασμένο έτος, το Ταμείο υπογραμμίζει ότι οφείλεται μερικώς στη θετική συγκυρία των χαμηλών επιτοκίων, του υποτιμημένου ευρώ και του φθηνού πετρελαίου. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η προωθητική δύναμη της πορτογαλικής οικονομίας εξανεμίζεται και προβλέπει πως φέτος το πορτογαλικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1,4%, για να επιβραδυνθεί μεσοπρόθεσμα η ανάπτυξη στο 1,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή