Αποδόσεις

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινούνταν χθες οι τιμές του πετρελαίου, μετά την ώθηση που δέχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από την υποχώρηση του δολαρίου. Σύμφωνα με το Reuters, η νέα υποχώρηση οφείλεται στα απογοητευτικά στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέα της Ιαπωνίας που συνδυάστηκαν με το επίμονα υψηλό πλεόνασμα προσφοράς στην παγκόσμια αγορά. Ετσι, οι επενδυτές στράφηκαν και πάλι σε ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός και το ιαπωνικό γιεν. Το απόγευμα, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν γύρω από τα 37,70 δολ. το βαρέλι και το Brent γύρω στα 36 δολ. το βαρέλι. Στη διάρκεια της εβδομάδας, πάντως, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Ιράν δεν θα αποτελέσει άμεσα τον παράγοντα που θα αναστείλει την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, καθώς η απαρχαιωμένη υποδομή του δεν του επιτρέπει να αυξήσει την παραγωγή όσο φιλοδοξούσε.

Σε ανοδική πορεία ο χρυσός

Η εντυπωσιακά ανοδική πορεία του χρυσού κατά το πρώτο τρίμηνο, ώστε να εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις όλων στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων, εξέπληξε ακόμα και τους έμπειρους διαπραγματευτές και αναλυτές. «Κανένας, μα απολύτως κανένας από μας, δεν μπορούσε να διαβλέψει τι ακριβώς επρόκειτο να γίνει», επισημαίνει o Ρος Νόρμαν, διευθύνων σύμβουλος του οίκου που συναλλάσσεται σε χρυσό, Sharps Pixley, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του προ 30ετίας στην Johnson Matthey. «Είναι αξιοπρόσεκτο πως όσες προβλέψεις έγιναν στις αρχές του 2016, μέσα σε λίγες εβδομάδες ήταν ξεπερασμένες». Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, αν αναλογιστεί κανείς ότι τους πρώτους τρεις μήνες του 2016, η τιμή του χρυσού ανήλθε περισσότερο από ποτέ μέσα στα τελευταία 30 χρόνια. Ειδικότερα, ενισχύθηκε σε ποσοστό 16%. Επιπλέον, οι εισροές επενδύσεων στη συγκεκριμένη αγορά αποδείχθηκαν οι πιο γενναιόδωρες από το 2009 και μετά, ενώ ο όγκος συναλλαγών στην αμερικανική αγορά εμπορευμάτων Comex έφθασε σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ. Στις χθεσινές απογευματινές συναλλαγές, η τιμή του χρυσού διαμορφώθηκε στα 1.231,38 δολάρια η ουγγιά, υπερσκελίζοντας και τις 31 προβλέψεις για τη μέση τιμή του, που είχαν διατυπωθεί από τη London Bullion Market Association στα μέσα Ιανουαρίου.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Mε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων και αύξηση αντίστοιχα των τιμών ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου στην εγχώρια ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ). Το 2ετές ομόλογο κατέγραψε τιμή στα 94,30 λεπτά του ευρώ έναντι 93,40 λεπτών της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης 31 Μαρτίου 2016. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 8,30% από 9% της προηγούμενης συνεδρίασης. Το 3ετές ομόλογο την Παρασκευή εμφάνισε τιμή στα 89,10 λεπτά από 88,20 λεπτά στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ενώ η χθεσινή μέση απόδοση υποχώρησε στο 9% από 9,40% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το 10ετές ομόλογο διαπραγματεύθηκε χθες στα 68,40 λεπτά, με την απόδοση στο 8,45% έναντι 67,90 λεπτών και απόδοσης 8,45% αντίστοιχα της συνεδρίασης της Πέμπτης. Το spread διολίσθησε την Παρασκευή στις 830 μονάδες βάσης από 850 μ.β. την περασμένη Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή