Γέλεν: Προσεκτικά βήματα στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής

Γέλεν: Προσεκτικά βήματα στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δηλώσεις της επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν στο Economic Club of New York διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις κινήσεις των αγορών την εβδομάδα που διανύσαμε. Σε αντίθεση με πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της Fed ότι η Κεντρική Τράπεζα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο, η επικεφαλής τόνισε ότι δεδομένης της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας της Κίνας και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, η Fed θα πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά στην πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της. Παρόλο που η πλειονότητα των πρόσφατων στοιχείων των ΗΠΑ σχετικά με τον πληθωρισμό έχει αιφνιδιάσει ανοδικά, η επικεφαλής της Fed ανέφερε ότι είναι πρόωρο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η πρόσφατη ενίσχυσή του θα αποδειχθεί διατηρήσιμη.

Η αβεβαιότητα αυτή εκφράστηκε άλλωστε πριν από δύο εβδομάδες στις επίσημες αναθεωρημένες μακροοικονομικές προβλέψεις της Τράπεζας, οι οποίες έδειξαν μέση εκτίμηση για αύξηση του δομικού πληθωρισμού 1,6% για το 2016, παρόλο που ο αντίστοιχος δείκτης έχει αυξηθεί τους δύο πρώτους μήνες του έτους 1,7% ετησίως, ο υψηλότερος ρυθμός των τελευταίων ετών. Οι δηλώσεις αυτές οδήγησαν σε πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της αγοράς για την πορεία αύξησης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, με την πιθανότητα για μια τέτοιου είδους κίνηση τον Ιούνιο να ανέρχεται τώρα σε μόλις 17% έναντι 30% περίπου πριν από λίγες εβδομάδες. Το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η Fed περισσότερο από όσο αναμενόταν να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων ευνόησε την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων, ενώ επηρέασε αρνητικά το δολάριο ΗΠΑ.

Η ισοτιμία ευρώ/δολ. ανήλθε σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από τα 1,1400 για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο 2015, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να αγνοεί τα στοιχεία που έδειξαν υποχώρηση τον Μάρτιο του δείκτη οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης για τρίτο συνεχή μήνα. Το δολάριο διατηρήθηκε υπό πίεση και έναντι του γιεν, μην κατορθώνοντας να επωφεληθεί από τα απογοητευτικά στοιχεία της έρευνας Tankan της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ). Συγκεκριμένα, ο βασικός δείκτης της έρευνας που καταγράφει το κλίμα στις μεγάλες επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ενισχύοντας την πιθανότητα να υποχρεωθεί η BoJ να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή