Fund 2 τρισ. δολαρίων για τη μετά πετρελαϊκή εποχή στη Σ. Αραβία

Fund 2 τρισ. δολαρίων για τη μετά πετρελαϊκή εποχή στη Σ. Αραβία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στρατηγική απεξάρτησης της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο με κεφάλαια υψηλότερα των 2 τρισ. δολαρίων αποκάλυψε ο υπ’ αριθμόν 2 στη διαδοχή του θρόνου, πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Πρώτο βήμα του Δημόσιου Ταμείου Επενδύσεων (PIF) είναι η πώληση μεριδίων της Aramco, η οποία αξιολογείται σε πάνω από 2 τρισ. δολάρια μέχρι το 2018, και η μετατροπή της σε εισηγμένο ενεργειακό όμιλο. Η δημόσια εγγραφή του πετρελαϊκού γίγαντα μπορεί να λάβει χώρα ακόμη και μέσα στο επόμενο έτος, με τη Σαουδική Αραβία να σχεδιάζει αρχικά την πώληση λιγότερου από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Aramco, αντλώντας κεφάλαια για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων του PIF.

Κατά τη διάρκεια πεντάωρης συνάντησης που είχε με εκπρόσωπο του πρακτορείου Bloomberg, ο 30χρονος πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι «εντός 20ετίας θα έχουμε εξελιχθεί σε μια οικονομία που δεν θα εξαρτάται μόνο από το πετρέλαιο».

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι σήμερα το ισχυρότερο κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ. Οκτώ δεκαετίες μετά την ανακάλυψη του πρώτου κοιτάσματος σε μαύρο χρυσό, η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου σε μια οικονομία που θα πρέπει να προετοιμαστεί για το μέλλον. Η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει πλήξει τη δημοσιονομική κατάσταση της Σαουδικής Αραβίας, αναγκάζοντας το οικονομικό επιτελείο να αναζητήσει κεφάλαια από τις αγορές με την έκδοση ομολόγων έπειτα από χρόνια.

Πάντως, ο υπουργός Πετρελαίου Αμίν Νάσερ τόνισε πως δεν θα ματαιωθούν επενδυτικά σχέδια όσον αφορά το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που έχουν ήδη αναγγελθεί. Σημειωτέον ότι η Aramco είναι ένας πετρελαϊκός γίγαντας με παραγωγή 9,54 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση και αποθέματα φυσικού αερίου 294 κυβικών μέτρων. Διαθέτει θυγατρικές και συγγενείς εταιρείες στη Σαουδική Αραβία, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Ολλανδία, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Στα σχέδια του δημόσιου ταμείου επενδύσεων είναι να χρηματοδοτεί επενδύσεις στην εγχώρια οικονομία και στο εξωτερικό, αντλώντας κεφάλαια από την εισαγωγή και διαπραγμάτευση των μετοχών της Aramco στις διεθνείς αγορές. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν πως τότε το PIF θα διαθέτει αρκετά κεφάλαια για να εξαγοράσει την Apple, την Aplhabet (μητρική της Google), τη Microsoft και την Berkshire Hathaway. Ο Γιασίρ Γιαδίρ Αλρουμαγιάν, γενικός γραμματέας του PIF, δήλωσε ότι στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι να αυξηθεί το ποσοστό των ξένων επενδύσεων στο ταμείο από το 5% σήμερα στο 50% μέχρι το 2020. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν μίλησε, επίσης, στο πρακτορείο Bloomberg για την αύξηση της αποτελεσματικότητας στις δημόσιες δαπάνες. «Η κυβέρνηση ξόδευε 40% περισσότερα από τα έσοδα του προϋπολογισμού και σήμερα αυτό το ποσοστό έχει συρρικνωθεί στο 12%. Δεν νομίζω πως το ουσιαστικό πρόβλημά μας είναι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή