Ανάπτυξη με μηδενικά επιτόκια στην Ιαπωνία

Ανάπτυξη με μηδενικά επιτόκια στην Ιαπωνία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eξοικονόμηση 80 δισ. γιεν ή 620 εκατ. ευρώ μόνον μέσα σε δύο μήνες εξασφάλισε η ιαπωνική κυβέρνηση από την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας έχει εκδώσει νέα ομόλογα 66,9 τρισ. γιεν ή 518,9 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του πρώτου δίμηνου του έτους, με μέση απόδοση που είναι χαμηλότερη κατά 12 μονάδες βάσης από τις πρώτες ημέρες του έτους.

Ειδικότερα, οι αποδόσεις στα 10ετή ιαπωνικά ομόλογα βρίσκονται σήμερα στο -0,095% συγκριτικά με το 0,22% που ίσχυε πριν από την υιοθέτηση της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Ουσιαστικά, οι επενδυτές προτίθενται να πληρώσουν αντίτιμο πάνω από 100 μονάδες βάσης για ένα ιαπωνικό ομόλογο, οδηγώντας έτσι την απόδοσή του σε αρνητικό έδαφος, διότι οι τίτλοι του ιαπωνικού κράτους θεωρούνται ασφαλής επένδυση σε ένα εξαιρετικά αντίξοο περιβάλλον με υψηλό ρίσκο.

Τέλη Ιανουαρίου, η Τράπεζα της Ιαπωνίας μείωσε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες σε αρνητικό πρόσημο, συγκεκριμένα στο -0,1%, προκειμένου να τις αποθαρρύνει από το να αποθηκεύουν ρευστό και να το διαθέσουν σε δάνεια στην πραγματική οικονομία. Η απόφαση οδήγησε, επίσης, τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε αρνητικό πρόσημο. Το ιαπωνικό κράτος φαίνεται να αξιοποιεί αυτήν την ευκαιρία για την αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους με ευνοϊκότερους όρους αλλά και την αύξηση των δαπανών του. Ηδη, προωθείται συμπληρωματικός προϋπολογισμός 5 τρισ. γιεν με μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες. Φέτος, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων συνολικής αξίας 170 τρισ. γιεν, αντικαθιστώντας στην πορεία βραχυπρόθεσμους τίτλους σε ομόλογα μεγάλης ωρίμανσης. «Σκοπός αυτών που ωφελούνται από τα αρνητικά επιτόκια είναι να ξοδέψουν. Διαφορετικά τα αρνητικά επιτόκια λειτουργούν ως φόρος για τις τράπεζες», σχολιάζει ο Χατζίμ Τακάτα, επικεφαλής οικονομολόγος της Mizuno Research στο Τόκιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή