Τα επενδυτικά κεφάλαια επιστρέφουν διστακτικά στις αναδυόμενες αγορές

Τα επενδυτικά κεφάλαια επιστρέφουν διστακτικά στις αναδυόμενες αγορές

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστρέφουν επιφυλακτικά οι επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές τις οποίες εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια, όταν επέστρεψαν στις ΗΠΑ σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων. Στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου καταδεικνύουν πως τις τελευταίες έξι εβδομάδες ξένοι επενδυτές έχουν τοποθετήσει 36,8 δισ. δολάρια σε μετοχές και ομόλογα των αναδυόμενων αγορών. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες εισροές ξένου κεφαλαίου που καταγράφουν οι αναδυόμενες τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, ενώ υπερβαίνει αισθητά τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Εξακολουθεί, ωστόσο, να ωχριά συγκρινόμενο με τις καθαρές εκροές ύψους περίπου 730 δισ. δολαρίων που κατέγραψαν οι ίδιες χώρες μέσα στο περασμένο έτος. Αναλυτές του Reuters, που συγκέντρωσαν τα σχετικά στοιχεία, εκτιμούν πως για να επανέλθουν οι παλιές καλές ημέρες στις αναδυόμενες αγορές και να επιστρέψει το ξένο κεφάλαιο στις χώρες χρηματοδοτώντας ελλείμματα, ανάπτυξη και κοινωνικές δαπάνες πρέπει να εξαφανιστούν από τον ορίζοντά τους τρία σύννεφα, τρεις κίνδυνοι που αποθαρρύνουν τους επενδυτές:

Ο κίνδυνος μιας περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου και της συνεπακόλουθης ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος που διογκώνει το χρέος των αναδυόμενων, συμπιέζει τα νομίσματά τους και επιβάλλει πολύ πιο περιοριστική νομισματική πολιτική από εκείνη που χρειάζεται για να αναπτυχθούν οι αναδυόμενες.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα αλλά και οι επιπτώσεις της στις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς και η πολιτική αστάθεια σε πολλές από τις αναδυόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία, η Τουρκία και η Νότια Αφρική, που εντείνεται εξαιτίας της ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας, πολλαπλασιάζουν την οικονομική κακοδαιμονία τους.

Ευάλωτη οικονομία

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, η εικόνα δεν είναι σαφής. Αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν πως υπάρχουν καλοί οιωνοί για την πορεία των αναδυόμενων αγορών μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και όχι μόνον επειδή δεν τους προσφέρουν καλές αποδόσεις οι ανεπτυγμένες οικονομίες.

Παραδέχονται, ωστόσο, ότι δεν καταγράφεται εμφανής βελτίωση στην εικόνα της οικονομίας και οι μεταβολές των τιμών αντανακλούν απλώς την αλλαγή θέσεων των επενδυτών. Αυτό σημαίνει πως η βελτίωση ενδέχεται να είναι ευάλωτη σε μια νέα αλλαγή του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος. Η αισιοδοξία της JPMorgan βασίζεται κυρίως στο ότι βλέπει να περιορίζεται ο κίνδυνος μιας άτακτης υποτίμησης του γουάν.

Είναι, πάντως, ελάχιστοι οι επενδυτές που μπορούν να νιώθουν βεβαιότητα σε ό,τι αφορά τα κινεζικά χρηματιστήρια. Οπως, άλλωστε, τονίζει ο Κριστόφ Ντονέι, στέλεχος της ελβετικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Pictet’s Wealth Management, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σημειωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια ξαφνική κατάρρευση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων εξαιτίας πιστωτικής ασφυξίας ή μεγάλης πίεσης σε νομίσματα. Ο ίδιος τόνισε εμφατικά ότι «μένουμε μακριά από τα περιουσιακά στοιχεία αναδυόμενων αγορών εξαιτίας αυτού του κινδύνου και διατηρούμε πολύ μικρή έκθεση σε αυτές τις χώρες». Με τόσες επιφυλάξεις για την κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον, η επιστροφή ορισμένων επενδυτών εν μέσω πολιτικών κινδύνων φαίνεται πράξη γενναιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή